Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v eurozóne sa v marci spomalil na 6,9 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Napriek spomaleniu zostáva inflácia v eurozóne tvrdohlavo vysoká a výrazne nad cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá garantuje cenovú stabilitu pri inflácii na úrovni 2 %.

Luxemburg 19. apríla (TASR) - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v marci 2023 výrazne spomalilo na 6,9 % z 8,5 % vo februári. Dôvodom bol najmä pokles cien v energetike. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov európskeho štatistického úradu Eurostat a správy Reuters, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

Pred rokom vo februári bola medziročná miera inflácie v euroregióne na úrovni 7,4 %.

Napriek spomaleniu zostáva inflácia v eurozóne tvrdohlavo vysoká a výrazne nad cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá garantuje cenovú stabilitu pri inflácii na úrovni 2 %. To vyvoláva obavy z pretrvávania cenových tlakov v regióne, ktorý zaviedol euro.

V marci najviac prispeli k medziročnej miere inflácie v eurozóne potraviny, alkohol a tabak (3,12 percentuálneho bodu, pb), po ktorých nasledovali služby (2,10 pb), priemyselné tovary bez energií (1,71 pb), zatiaľ čo príspevok energií bol záporný (-0,05 pb), keďže ceny zemného plynu od jesene klesali po ich prudkom náraste pred rokom v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Jadrová inflácia, bez nestálych cien potravín a palív, sa však v marci zrýchlila na 7,5 % zo 7,4 % vo februári. A ešte užšia miera jadrovej inflácie, ktorá vylučuje aj alkohol a tabak, sa v súlade s predbežnými údajmi zvýšila na 5,7 % z 5,6 %.

Zrýchlenie jadrovej inflácie v eurozóne, aj keď len mierne, udržuje ECB v stave pohotovosti. Väčšina predstaviteľov banky už uviedla, že úrokové sadzby budú musieť ďalej rásť, a to aj napriek ich rekordnému zvýšeniu o 350 bázických bodov od vlaňajšieho júla.

Podľa analytikov sa teraz v ECB diskutuje o zvýšení úrokových sadzieb o 25 až 50 bázických bodov na stretnutí 4. mája, pričom rozhodujúcim faktorom budú pravdepodobne aprílové údaje o inflácii, ktoré majú byť zverejnené len pár dní pred zasadaním banky.

V celej Európskej únii (EÚ) sa miera inflácie v marci 2023 znížila na 8,3 % z 9,9 % vo februári, alebo bola vyššia než pred rokom, keď dosiahla 7,8 %.

Spomedzi štátov EÚ najnižšiu medziročnú mieru harmonizovanej inflácie vykázali Luxembursko (2,9 %), Španielsko (3,1 %) a Holandsko (4,5 %). Najvyššiu zaznamenali Maďarsko (25,6 %), Lotyšsko (17,2 %) a Česko (16,5 %).

V porovnaní s februárom medziročná miera inflácie klesla v 25 členských štátoch a vzrástla v dvoch, v Slovinsku (na 10,4 % z 9,4%) a na Malte (na 7,1 % zo 7 %).