Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v USA sa v auguste zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

K zrýchleniu inflácie v auguste prispel významnou mierou nárast cien energií, pričom ceny ropy dosiahli v utorok (12. 9.) najvyššie úrovne od novembra 2022.

Washington 13. septembra (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v USA sa v auguste 2023 zrýchlil už druhý mesiac po sebe, a to na 3,7 % z 3,2 % v júli, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že dosiahne 3,6 %. Oznámilo to v stredu americké ministerstvo práce. TASR o tom informuje na základe správ portálu marketwatch a agentúr AFP a Bloomberg.

Tieto údaje poukazujú na pretrvávajúce inflačné tlaky v najväčšej svetovej ekonomike, ktoré môžu ovplyvniť vývoj úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému (Fed) vo zvyšku roka. Cieľom Fedu je totiž inflácia na úrovni 2 %.

K zrýchleniu inflácie v auguste prispel významnou mierou nárast cien energií, pričom ceny ropy dosiahli v utorok (12. 9.) najvyššie úrovne od novembra 2022.

Medziročná jadrová inflácia bez nestálych cien potravín a energií klesla v auguste na 4,3 % z júlových 4,7 %.

V medzimesačnom porovnaní sa index spotrebiteľských cien v USA v auguste zvýšil o 0,6 %, najviac od júna 2022, po náraste o 0,2 % v júli. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov. Ceny benzínu pritom vzrástli medzimesačne o 10,6 % a ceny energií ako celku sa zvýšili o 5,6 %. Ministerstvo uviedlo, že ceny potravín vzrástli o 0,2 %, zatiaľ čo náklady na bývanie stúpli o 0,3 %.

Jadrové ceny stúpli v auguste medzimesačne o 0,3 %, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že sa zvýšia o 0,2 %.