Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Rast úverov domácnostiam v eurozóne sa v novembri spomalil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Objem úverov domácnostiam v eurozóne vzrástol v novembri medziročne o 0,5 %, zatiaľ čo v októbri rast predstavoval 0,6 %.

Frankfurt nad Mohanom 2. januára (TASR) - Úvery domácnostiam v eurozóne spomalili v novembri tempo rastu a čo sa týka firemných úverov, tie sa v medziročnom porovnaní nemenili. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil predbežné údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

Objem úverov domácnostiam v eurozóne vzrástol v novembri medziročne o 0,5 %, zatiaľ čo v októbri rast predstavoval 0,6 %. Ekonómovia počítali s optimistickejším vývojom. Očakávali, že tempo rastu úverov sa zrýchli a dosiahne 0,8 %.

V oblasti úverov nefinančným spoločnostiam banky poskytli rovnaký objem financií ako v rovnakom mesiaci minulého roka, dodala ECB. Na porovnanie, v októbri sa objem firemných úverov medziročne o 0,3 % znížil, čo predstavovalo prvý pokles od leta 2015.

ECB okrem toho uviedla, že menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, klesol v novembri medziročne o 0,9 %. Tempo poklesu sa tak mierne spomalilo, keď v októbri dosiahlo 1 %. Ekonómovia očakávali novembrový pokles v rovnakom rozsahu ako v predchádzajúcom mesiaci.