Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rast zamestnanosti by sa mohol podpísať pod rast tržieb na konci roka

Ilustračná símka Foto: TASR/AP

V prvej polovici tohto roka dosiahli tržby maloobchodníkov viac ako 10 miliárd eur. Pri prepočte na jedného obyvateľa to vychádza, že priemerne Slovák minul 1840 eur.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Vďaka nákupnému ošiaľu sa pravdepodobne budú môcť obchodníci na Slovensku tešiť na vyššie tržby aj v závere tohto roka. Práve v decembri zvyknú byť tržby vyššie ako po zvyšok roka. Ľudia si v tomto môžu dovoliť viac míňať vďaka rastu zamestnanosti ako aj reálnych miezd. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

V prvej polovici tohto roka dosiahli tržby maloobchodníkov viac ako 10 miliárd eur. Pri prepočte na jedného obyvateľa to vychádza, že priemerne Slovák minul 1840 eur. "Až 45 % peňazí nechali ľudia v supermarketoch či hypermarketoch. Za nimi nasledujú obchody s ostatným tovarom, ako sú predajne s oblečením, drogériou, šperkami či lekárne, kde smerovala pätina výdavkov," priblížila analytička banky Lucia Dovalová.

V decembri sú tržby obchodníkov vyššie ako po zvyšok roka. "Hlavným dôvodom sú, samozrejme, vianočné sviatky. Posledný kvartál sa na celoročných tržbách maloobchodníkov podieľal vlani až 27 %. Ostatné štvrťroky si tak z celkových tržieb ukrojili o niečo menší podiel, a to 23 % až 25 %," vyčíslila Dovalová.

Nadpriemerné tržby počas posledného štvrťroka vlani zaznamenali všetky oblasti maloobchodu. "Najciteľnejší nárast sa prejavil u predajcov hračiek, športových potrieb, taktiež u obchodníkov v stánkoch a na trhoch. Tí si v posledných troch mesiacoch roka pripísali až tretinu z ich celoročných tržieb," skonštatovala Dovalová. Výraznejšie však rástli tržby aj predajcom elektroniky, zariadení do domácností, obchodníkom s oblečením, kozmetikou, či šperkami.

Obchodníci na Slovensku by sa mohli tešiť z vyšších tržieb aj v závere tohto roka. "Tento rok praje maloobchodníkom ekonomický vývoj, rastúca zamestnanosť a taktiež aj rastúce reálne mzdy," vysvetlila Dovalová.