Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ceny domov v USA pokračovali vo februári v raste

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okrem toho Američania čoraz neochotnejšie predávajú svoje domy, keďže úroky z hypoték stúpajú. Radšej volia ich rekonštrukciu.

Washington 24. apríla (TASR) - Ceny domov v USA pokračovali vo februári v raste, keďže dopyt na trhu sa zvýšil a ponuka voľných domov klesla.

Konkrétne, index cien domov S&P CoreLogic Case-Shiller sa vo februári 2018 zvýšil medziročne o 6,3 %, čo zodpovedá decembrovému tempu jeho rastu, ktorý bol najstrmší za takmer tri roky.

Stabilný prírastok nových pracovných miest a vstup čoraz väčšieho počtu tzv. mileniánov na realitný trh vytvára veľký konkurenčný tlak. Februárové tempo rastu cien domov výrazne prevyšuje priemerné zvýšenie miezd alebo infláciu.

Okrem toho Američania čoraz neochotnejšie predávajú svoje domy, keďže úroky z hypoték stúpajú. Radšej volia ich rekonštrukciu. Iní zostávajú vo svojich domoch preto, lebo na trhu je len málo voľných nehnuteľností, do ktorých by sa mohli presťahovať.

V medzimesačnom porovnaní stúpol index cien domov S&P CoreLogic Case-Shiller vo februári o 0,5 %.

Spomedzi 20 metropolitných oblastí, ktoré index sleduje, vo februári zdraželi najviac domy v Seattli, medziročne o 12,7 %, po ktorom nasledujú Las Vegas (o 11,6 %) a San Francisco (10,1 %).