Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Regulované nájomné vo verejnom sektore by sa malo určovať po novom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Súčasné nastavenie určovania regulovaných cien nájmu nebolo podľa ministerstva financií dlhodobo aktualizované.

Bratislava 24. júla (TASR) - Stanovenie nového spôsobu určenia maximálnej výšky regulovaného nájomného bytov vo verejnom nájomnom sektore je cieľom pripravovaného návrhu opatrenia Ministerstva financií (MF) SR. Rezort k nemu v pondelok zverejnil predbežnú informáciu.

Súčasné nastavenie určovania regulovaných cien nájmu nebolo podľa ministerstva dlhodobo aktualizované. "Prax ukazuje, že je potrebné definovať flexibilný model s ohľadom na schopnosť udržateľnosti stavu takýchto bytov a zároveň ich cenovej dostupnosti cieľovým skupinám z dlhodobého hľadiska," vysvetlil rezort.

Súčasná regulácia maximálnej ceny nájmu sa vzťahuje na byty vydané v minulosti pri náprave krívd, ako aj na dva typy bytov obstaraných z prostriedkov štátneho rozpočtu, štátnych fondov, rozpočtov obcí a vyšších územných celkov (VÚC). Pri skolaudovaných bytoch obstaraných pred 1. februárom 2001 sa maximálna cena nájmu určuje najmä podľa veľkosti podlahovej plochy, kategórie a základného prevádzkového zariadenia. Pri bytoch obstaraných po tomto dátume sa vypočítava maximálna cena nájmu vo výške 5 % z obstarávacej ceny bytu.

Verejnosť sa teraz môže zapojiť do prípravy právneho predpisu zaslaním podnetov a návrhov. Lehota na vyjadrenie je sedem pracovných dní od zverejnenia predbežnej informácie.