Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Rokovania Maďarska s menovým fondom budú pokračovať v októbri

Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán v úvode jesennej schôdze parlamentu v pondelok (10.9.) povedal, že Maďarsko by si vlastné problémy dokázalo vyriešiť aj bez úverovej dohody s MMF.

Budapešť 12. septembra (TASR) – Úverové rokovania Maďarska s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a s Európskou úniou budú pokračovať v októbri, vyhlásil to v utorok (11.9.) vo Varšave maďarský minister bez kresla zodpovedný za rokovania Mihály Varga.

Minister tak reagoval na otázku agentúry Bloomberg, ktorá pripomenula, že pôvodne mali rokovania pokračovať už v septembri.

Maďarský premiér Viktor Orbán v úvode jesennej schôdze parlamentu v pondelok (10.9.) povedal, že Maďarsko by si vlastné problémy dokázalo vyriešiť aj bez úverovej dohody s MMF. Maďarsko podľa jeho slov potrebuje dohodu kvôli problémom, ktoré má eurozóna.

Predseda vlády dodal, že nie je jedno, aká dohoda s MMF sa dosiahne. Úver z roku 2008 označil za zlú dohodu, vplyvom ktorej sa krajina zadlžila a najväčšiu ťarchu dlhu znášalo obyvateľstvo. "Teraz sme silnejší než v roku 2008, preto nie sme odkázaní na dohodu," podotkol Orbán.

Rokovania Maďarska s delegáciami MMF a EÚ sa za začali 17. júla. Maďarsko sa od vstupu do MMF pripravuje na uzatvorenie zmluvy o ôsmej pôžičke.