Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy dnes vzrástli po prvý raz v tomto týždni

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podporil ich optimizmus, že americkí zákonodarcovia dokážu vyriešiť spor okolo rozpočtu a vyhnú sa takzvanému fiškálnemu útesu či nárast napätia na Blízkom východe.

New York 29. novembra (TASR) - Ceny ropy dnes vzrástli prvý raz v tomto týždni, informovala agentúra Reuters. Podporil ich optimizmus, že americkí zákonodarcovia dokážu vyriešiť spor okolo rozpočtu a vyhnú sa takzvanému fiškálnemu útesu, ktorý by zrejme stiahol najväčšiu svetovú ekonomiku do recesie. Ďalším faktorom, ktorý podporil ceny čierneho zlata, je nárast napätia na Blízkom východe, čo zvyšuje obavy z potenciálneho prerušenia dodávok z regiónu.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa o 19.57 h SEČ predával po 88,22 USD (67,89 eura). To je o 1,71 USD viac ako v stredu (28. 11.) na konci obchodovania na newyorskej burze. Januárový kontrakt na ropu Brent dnes zdražel o 1,44 na 110,99 USD.

Dohoda o americkom rozpočte by pomohla odvrátiť takzvaný fiškálny útes, ktorý znamená automatické zvýšenie daní a škrty vo vládnych výdavkoch od nového roku. Republikáni a demokrati v posledných dňoch opakovane tvrdili, že sú optimistickí, pokiaľ ide o dosiahnutie dohody. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.