Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesajú, americká WTI sa obchoduje pod 48 USD za barel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom zlacnenia čierneho zlata je pokles dopytu v dôsledku zatvorenia mnohých rafinérií v USA.

Singapur 31. augusta (TASR) - Ceny ropy dnes ráno nadviazali na výrazné zníženie z minulých dní, aj keď ich pokles sa spomalil. Americká WTI sa obchoduje pod hranicou 48 USD (40,28 eura) za barel. Dôvodom zlacnenia čierneho zlata je pokles dopytu v dôsledku zatvorenia mnohých rafinérií v USA.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa dnes ráno o 8.05 SELČ predával po 47,91 USD. To bolo o 5 centov menej než v stredu (30. 8.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy stratil 48 centov alebo 1 % a uzavrel na úrovni 45,96 USD za barel. Októbrový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 9 centov na 50,77 USD za barel.

Od minulého víkendu spôsobil hurikán Harvey a následné záplavy zatvorenia mnohých rafinérií v USA, čo znížilo dopyt po rope aj jej ceny. Naopak, ceny benzínu v USA prudko vyskočili. Stredajšia správa amerického ministerstva energetiky, ktorá ukázala, že zásoby ropy v USA v uplynulom týždni prekvapivo výrazne klesli, podporila ceny čierneho zlata len krátkodobo. Ropné rezervy v USA v minulom týždni padli o 5,4 milióna barelov.