Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

RRZ odhaduje deficit hospodárenia verejnej správy na 5,5 % HDP

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Pozitívna odchýlka prognózy KRRZ pre saldo verejnej správy v roku 2023 od schváleného rozpočtu je vo výške 0,9 % HDP, čo znamená, že riziko prekročenia rozpočtu ostáva naďalej nízke.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Kancelária Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (KRRZ) mierne znížila odhadovanú úroveň deficitu verejnej správy v roku 2023. Oproti júlovej prognóze došlo k poklesu schodku o 52 miliónov eur. Deficit tak môže dosiahnuť úroveň 6,767 miliardy eur (5,5 % HDP). KRRZ o tom informovala na svojich webových stránkách.

K medzimesačnému zlepšeniu odhadu výsledku hospodárenia prispeli podľa KRRZ najmä vyššie úrokové príjmy Štátnej pokladnice a nižšie čerpanie energo kompenzácií.

Pozitívna odchýlka prognózy KRRZ pre saldo verejnej správy v roku 2023 od schváleného rozpočtu je vo výške 0,9 % HDP, čo znamená, že riziko prekročenia rozpočtu ostáva naďalej nízke. V porovnaní s odhadom vlády zverejneným 15. augusta v Správe o očakávanej skutočnosti za rok 2023 je úroveň deficitu prognózovaná KRRZ nižšia o 1,3 % HDP.

Očakávané výdavky na opatrenia vlády súvisiace s kompenzáciou cien energií dosahujú úroveň 2,82 miliardy eur (2,3 % HDP), z čoho výdavky v objeme 1,056 miliardy eur (0,9 % HDP) by mali byť financované z fondov EÚ. Po zohľadnení rozpočtovanej rezervy, výnosu zo solidárneho príspevku a zo zdanenia nadmerných príjmov z predaja elektriny je celkový negatívny vplyv opatrení na deficit nižší oproti rozpočtu o 1,61 miliardy eur (1,3 % HDP).