Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka podľa očakávania úrokové sadzby nezmenila

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Banka v piatok oznámila, že jej hlavná úroková sadzba zostáva na úrovni 16 %.

Moskva 16. februára (TASR) - Ruská centrálna banka v piatok podľa očakávania ponechala svoje kľúčové úrokové sadzby nezmenené po ich zvýšení o 850 bázických bodov na piatich stretnutiach od júla 2023. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Banka v piatok oznámila, že jej hlavná úroková sadzba zostáva na úrovni 16 %. Uviedla pritom, že inflačné tlaky sa v porovnaní s jesennými mesiacmi síce zmiernili, ale zostávajú vysoké. Inflácia by podľa odhadov banky mala v roku 2024 klesnúť na 4 až 4,5 % zo 7,4 % v minulom roku.

Ruské hospodárstvo vzrástlo v roku 2023 o 3,6 %. Tento výsledok prekonal predchádzajúcu prognózu centrálnej banky. Ale zároveň rozsiahly nedostatok pracovnej sily, slabosť rubľa, silný rast úverov a vysoké vládne výdavky, to všetko prispelo minulý rok k tvrdohlavo vysokej inflácii, aj keď klesla na 7,4 % z 11,9 % v roku 2022.

Objavili sa však náznaky, že rast spotrebiteľských cien v Rusku sa začína zmierňovať. Cieľom centrálnej banky je inflácia na úrovni 4 %.

Ekonómovia očakávajú, že centrálna banka zachová neutrálny postoj aj na ďalších zasadnutiach v marci a apríli a bude pokračovať v príprave trhu na pravdepodobné zníženie kľúčovej sadzby koncom tohto roka.

Guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullinová koncom januára v rozhovore pre tlačovú agentúru RIA uviedla, že banka vidí priestor na zníženie kľúčovej sadzby s najväčšou pravdepodobnosťou v druhej polovici tohto roka.

Inflácia a vysoké úrokové sadzby patria medzi výzvy, ktorým čelí ruská ekonomika, keď sa prezident Vladimir Putin pripravuje na marcové prezidentské voľby.