Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 žena drží bankovky rubľa v Mníchove. Foto: TASR/AP

Podobne ako minulý mesiac neposkytla žiadne usmernenia o pravdepodobnom smere svojho ďalšieho kroku.

Moskva 22. marca (TASR) - Ruská centrálna banka ponechala v piatok svoju kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 16 %. Podobne ako minulý mesiac neposkytla žiadne usmernenia o pravdepodobnom smere svojho ďalšieho kroku. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, očakávali, že ruská centrálna banka na svojom marcovom zasadaní úroky nezmení.

Banka vo vyhlásení uviedla, že inflačné tlaky sa síce zmierňujú, ale zostávajú vysoké, pričom budúce trendy je "predčasné posudzovať". Predstavitelia banky upozornili, že domáci dopyt naďalej prevyšuje kapacitu krajiny na výrobu tovarov a služieb, čo obmedzuje nádeje investorov na uvoľnenie menových podmienok.

Výhľadové indikátory centrálnej banky naznačujú, že ekonomika v 1. štvrťroku pokračovala v silnom raste po tom, ako vo 4. štvrťroku 2023 prekvapila svojím výkonom.

Slabý rubeľ, problémy so zásobovaním v súvislosti so sankciami, ako aj s problémy s nedostatkom pracovnej sily v dôsledku mobilizácie a sústredení zamestnancov na obranný priemysel, čo obmedzuje výkon iných odvetví, však podporujú inflačné riziká.

Napriek tomu banka očakáva pokles inflácie v roku 2024 na 4 % až 4,5 % a jej ustálenie blízko 4 %.

Na ilustráciu, vo februári dosiahla miera inflácie v Rusku 7,7 %.

Banka dodala, že ruská ekonomika v 1. štvrťroku 2024 "pokračuje v rýchlom raste". Niektoré regióny sa však v uplynulých týždňoch stali terčom útokov ukrajinských dronov a rakiet zameraných na infraštruktúru a priemyselné zariadenia vrátane ropných s cieľom podkopať ruskú vojnovú mašinériu. Okrem toho fakt, že už je po prezidentských voľbách, znamená, že cenové kontroly sa oslabia.

Pred voľbami, v ktorých si prezident Vladimir Putin pripísal jednoznačné víťazstvo a zabezpečil piate funkčné obdobie, bola vláda veľmi aktívna a snažila sa obmedziť prudko rastúce ceny potravín, na čo sa voliči najviac sťažovali.

Teraz môžu ceny základných potravín rásť aj pre útoky v regióne Belgorod, hlavnej poľnohospodárskej oblasti, ktorá sa podieľa 14 % na ruskej produkcii dobytka a hydiny.

Okrem toho útoky poškodili najmenej deväť veľkých rafinérií, čo podľa niektorých odhadov predstavuje 11 % celkovej kapacity krajiny.