Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ruská Sberbank zavádza účty v indických rupiách pre jednotlivcov

Na archívnej snímke sídlo ruskej štátnej banky Sberbank v centre Moskvy. Foto: TASR/AP

V separátnom vyhlásení Sberbank informovala, že od stredy zvýši úrokové sadzby na vklady v dirhamoch o 100 bázických bodov na obdobie šiestich týždňov.

Moskva 14. júna (TASR) - Najväčšia ruská banka Sberbank v stredu oznámila, že jednotlivci si v nej môžu od stredy otvárať svoje účty v indických rupiách. Banka tak rozširuje rozsah dostupných cudzích mien, keďže Moskva sa snaží znížiť závislosť od amerického dolára a eura. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Sberbank vo vyhlásení zdôraznila, že podporuje trend dedolarizácie a neustále zvyšuje počet cudzích mien, ktoré majú jej klienti k dispozícii.

Banka, ktorá má viac ako 100 miliónov retailových klientov, ponúka už vklady v čínskych jüanoch a dirhamoch, mene Spojených arabských emirátov (SAE).

V separátnom vyhlásení Sberbank informovala, že od stredy zvýši úrokové sadzby na vklady v dirhamoch o 100 bázických bodov na obdobie šiestich týždňov.

Finančný šéf banky zase predtým oznámil, že Sberbank vydá tento rok dlhopisy v čínskych jüanoch, ak sa naskytne príležitosť. A bude si naďalej požičiavať v rubľoch.

Konkurenčná banka VTB v stredu uviedla, že úspory v jüanoch budú do konca roka 2023 tvoriť asi štvrtinu celkového devízového portfólia Ruska, pričom v roku 2024 vzrastú na 45 % a v roku 2025 budú predstavovať dve tretiny.

"Je to čínska mena, ktorá dnes v skutočnosti funguje ako hlavná alternatíva k odchádzajúcemu doláru a euru a núti banky aktívnejšie súťažiť o klientov," povedal podpredseda predstavenstva VTB Anatolij Pečatnikov.

Dodal, že ostatné tzv. mäkké meny stále hľadajú svojich klientov v Rusku a fungujú ako doplnok k inej ponuke.