Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Putin ubezpečil, že Rusko má dostatočné zásoby plynu pre Európu i Čínu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rusko bude podľa dohody Číne v najbližších 30 rokoch dodávať 38 miliárd kubických metrov plynu ročne. Hodnota kontraktu by mohla prekročiť 400 miliárd dolárov (291,9 miliardy eur).

Petrohrad 24. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes ubezpečil, že Rusko má dostatok zemného plynu pre odberateľov v Európe.

Vysvetlil, že plyn, na ktorého dodávkach sa Moskva dohodla s Čínou, sa bude ťažiť na nových, doteraz nevyužívaných náleziskách.

Na stretnutí so zahraničnými novinármi na záver ekonomického fóra v Petrohrade Putin zdôraznil, že partnerstvo Ruska s Čínou nie je namierené proti žiadnej tretej krajine, "ani proti Japonsku". "My máme svoje vzťahy s Japonskom, a Čína tiež, a to aj napriek zložitým dejinám vzájomných vzťahov," uviedol Putin.

Ruský prezident vyhlásil, že Rusko a Čína sa správajú ako partneri. "Nevytvárame žiadne bloky, len zvyšujeme úroveň našich dvojstranných vzťahov - je to prirodzené, lebo sa navzájom dopĺňame," dodal. Spresnil, že presne také isté by to mohlo byť aj vo vzťahu k Japonsku.

Čína a Rusko podpísali v stredu dlho očakávanú dohodu o dodávkach plynu. Dohoda zaisťuje najväčšiemu svetovému spotrebiteľovi energií nového veľkého dodávateľa a Moskve otvára nový trh v čase, keď sa Európa snaží diverzifikovať dodávateľov energií.

Rusko bude podľa dohody Číne v najbližších 30 rokoch dodávať 38 miliárd kubických metrov (m3) plynu ročne. Celková hodnota kontraktu by mohla prekročiť 400 miliárd dolárov (291,9 miliardy eur).

Dodávky sa budú transportovať novým plynovodom spájajúcim sibírske plynové polia a hlavné čínske spotrebiteľské centrá v blízkosti čínskeho pobrežia.