Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Rusko nevylučuje zavedenie kvót na vývoz ropných produktov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Priemerné ceny benzínu na komoditnej burze v Petrohrade v stredu vzrástli o 1,8 % na 62.653 ruských rubľov (620,26 eura) za tonu, čím dosiahli nový rekord.

Moskva 21. júla (TASR) - Rusko nevylučuje zavedenie kvót na vývoz ropných produktov s cieľom stabilizovať ceny benzínu, ktoré sa dostali na historické maximá. Uviedol to v piatok podpredseda ruskej vlády Alexander Novak, ktorého citovali štátne médiá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

O kvótach na vývoz ropných produktov sa v zásade uvažuje, existujú ale aj iné návrhy a je potrebné vyhodnotiť všetky plusy a mínusy, povedal Novak. Pre rastúci dopyt už niektoré rafinérie odložili plánovanú údržbu na neskorší termín, dodal.

Zvýšenie produkcie v rafinériách by mohlo prispieť k splneniu záväzku ruskej vlády znížiť v auguste vývoz ropy o 500.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne s cieľom stabilizovať globálny trh s ropou.

Priemerné ceny benzínu na komoditnej burze v Petrohrade v stredu vzrástli o 1,8 % na 62.653 ruských rubľov (620,26 eura) za tonu, čím dosiahli nový rekord. Maloobchodné ceny pohonných hmôt zostali relatívne stabilné, keďže ich reguluje štát.