Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Rusko vylúčilo prípadnú pomoc Grécku, nemá na to zdroje

Nový grécky premiér Alexis Tsipras Foto: TASR/AP

Informoval o tom spravodajský server Sputnik, ktorý sa odvolal na štátneho tajomníka ruského ministerstva financií Sergeja Storčaka.

Moskva 24. februára (TASR) - Rusko nemá vo svojom rozpočte dostatok zdrojov na to, aby prípadne mohlo Grécku poskytnúť finančnú pomoc. Informoval o tom spravodajský server Sputnik, ktorý sa odvolal na štátneho tajomníka ruského ministerstva financií Sergeja Storčaka.

"Takúto možnosť dnes vylučujem, pretože federálny rozpočet s tým nepočíta," povedal dnes Storčak novinárom.

Ešte začiatkom februára ruský minister financií Anton Siluanov uviedol, že Rusko bude uvažovať o poskytnutí finančnej pomoci Grécku, ak by Atény Moskvu o to požiadali. Grécky minister financií Janis Varufakis ale vyhlásil, že Grécko Rusov o finančnú podporu požiadať neplánuje.

V súčasnosti však Grécko podľa všetkého ani pomoc Ruska potrebovať nebude. V piatok (20.2.) sa totiž predbežne dohodlo s ministrami financií eurozóny na predĺžení finančnej pomoci o štyri mesiace, teda do konca júna. Podmienkou bolo predloženie podrobného zoznamu reforiem, ktoré by mali Aténam umožniť plnenie podmienok terajšieho (končiaceho sa) záchranného programu.

Grécka vláda nakoniec stihla predložiť zoznam v termíne (do pondelkovej polnoci) a dnes zoznam reforiem odobrili Európska komisia (EK), Európska centrálna banka (ECB) aj Medzinárodný menový fond (MMF). Následne predĺženie záchranného programu Grécku schválili i ministri financií eurozóny.