Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Ruský ťažobný koncern Nornickel očakáva pokles produkcie niklu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Šéf ťažobného koncernu Vladimir Potanin v minulom roku uviedol, že západné sankcie voči Rusku obmedzili možnosti firmy.

Moskva 29. januára (TASR) - Ruský ťažobný koncern Nornickel očakáva, že po poklese v minulom roku zaznamená produkcia niklu ďalší pokles aj v roku 2024. Ako dôvod uviedla firma geopolitické riziká, ktoré majú negatívny vplyv na jej prevádzky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nornickel, ktorý je najväčším producentom paládia na svete a jedným z najväčších producentov rafinovaného niklu, uviedol, že v roku 2023 klesla produkcia niklu približne o 5 % na 209.000 ton. Situácia sa podľa firmy nezmení ani v tomto roku a očakáva pokles produkcie na 194.000, prípadne iba 184.000 ton.

Šéf ťažobného koncernu Vladimir Potanin v minulom roku uviedol, že západné sankcie voči Rusku obmedzili možnosti firmy, aj keď vlády západných krajín na samotný Nornickel sankcie neuvalili.

Rovnako klesla vlani produkcia paládia, a to o 4 %, dodal Nornickel. A podobne ako v prípade niklu, aj pri paládiu očakáva ruský ťažobný koncern zníženie produkcie aj v tomto roku.

"Predpokladáme, že riziká súvisiace s nepriaznivou geopolitickou situáciou budú aj v tomto roku ovplyvňovať naše prevádzky," povedal viceprezident a prevádzkový riaditeľ spoločnosti Sergej Stepanov. Okrem toho dodal, že tento rok plánuje firma rozsiahle opravy na jednom zo svojich metalurgických závodov.