Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Samsung má problémy s patentom, Nokia získala a vystrelila nahor

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Akcia Samsung Electronics dnes klesla takmer o 8 %, čo znamená, že celková burzová hodnota juhokórejského koncernu sa znížila približne o 10 miliárd eur.

Soul 27. augusta (TASR) - Akcia fínskeho výrobcu mobilných telefónov Nokia dnes vyskočila o 11 %. Investori totiž predpokladajú, že fínsky koncern by mohol profitovať z neúspechu Samsungu, ktorý prehral ostro sledovaný patentový spor s Apple. To môže viesť k zákazu predaja niektorých produktov juhokórejského výrobcu.

Samsung bude musieť podľa piatkového (24. 8.) rozhodnutia kalifornského súdu zaplatiť Apple 1,05 miliardy USD (839,5 milióna eur) za zneužitie niektorých jeho patentov. Podľa analytika Nordea Samiho Sarkamiesa z rozhodnutia súdu budú okrem Apple profitovať predovšetkým Nokia a Microsoft.

Akcia firmy Nokia dnes dopoludnia posilnila o vyše 11 %. Okolo 12. h SELČ sa obchodovala po 2,768 eura, čo je o 11,08 % viac než na konci obchodovania v piatok. Akcie Microsoftu kótované v Európe vzrástli o 1,6 %.

Smartfóny Nokie používajú operačný systém od Microsoftu a doteraz sa im nedarilo výraznejšie preraziť na trhu, ktorý ovládajú telefóny Samsung s operačným systémom Android od Google. Telefóny s Androidom vládnu asi na 65 % globálneho trhu smartfónov.

Nokia je v súčasnosti najväčším výrobcom telefónov s operačným systémom Windows, podiel tohto operačného systému na globálnom trhu je však nízky - zostáva pod 5 %. Očakáva sa, že Nokia predstaví prvý telefón s novou verziou Windows Phone začiatkom septembra.

"Myslíme si, že skutočným víťazom bude v tomto prípade Microsoft a ekosystém Windows Phone," komentovali analytici Nomury výsledok sporu medzi Apple a Samsungom.

Foto: TASR/AP

Samsung má problém, po prehre s Apple rapídne klesá jeho hodnota


Akcia Samsungu dnes prudko oslabila. Príčinou je prehratý patentový spor s americkým koncernom Apple.

Akcia Samsung Electronics dnes klesla takmer o 8 %, čo znamená, že celková burzová hodnota juhokórejského koncernu sa znížila približne o 10 miliárd eur.

Samsung na celej čiare prehral patentový spor s Apple na kalifornskom súde. Porota v piatok (24. 8.) konštatovala, že Samsung úmyselne porušil niekoľko patentov Apple pre iPhone aj iPad a prisúdila americkému koncernu náhradu vo výške 1,05 miliardy USD (839 miliónov eur). Naopak, úplne odmietla obvinenia Samsungu voči Apple z porušovania patentov.

Rozsudok je prvým takýmto jasným víťazstvom v patentových sporoch v telekomunikačnom odvetví, ktoré môže mať rozsiahle následky na vývoj trhu mobilných zariadení.