Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

SARIO: Diskutovalo sa o európskej spolupráci vo vesmírnom sektore

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Účastníci diskutovali o tom, ako vybudovať nové vesmírne ekosystémy a prepojiť ich so silnými hráčmi v sektore.

Bratislava 15. júna (TASR) - Štvrtý ročník Emerging Space, európskej konferencie vesmírneho priemyslu zameranej na vznikajúce vesmírne ekosystémy, prilákal do Bratislavy 400 účastníkov z celého sveta a spustil novú iniciatívu európskej spolupráce. Informovala o tom Renáta Pozdechová z odboru marketingovej komunikácie Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Účastníci podľa nej diskutovali o tom, ako vybudovať nové vesmírne ekosystémy a prepojiť ich so silnými hráčmi v sektore. Druhý blok konferencie sa sústredil na spin-in firmy, startupy, súkromných investorov a iných netradičných hráčov, ktorí "poháňajú" vesmírny sektor 21. storočia. Tretí blok bol venovaný novým technologickým oblastiam a trhom, ktoré formujú dnešnú a budúcu vesmírnu ekonomiku, akými sú kybernetická bezpečnosť či kvantové technológie.

Pripomenula, že podujatie Emerging Space, organizované priemyselnou zložkou Slovenskej vesmírnej kancelárie SARIO, sa koná každé dva roky a je zamerané na aktuálne trendy vo vesmírnom sektore s dôrazom na nové krajiny, zainteresovaných hráčov a technologické domény.