Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Sberbank na Slovensku sa opiera o silné kapitálové zázemie

Foto: innotribe.files.wordpress.com

Logo a názov Sberbank už čoskoro bude dominovať na viac ako 40 pobočkách bývalej Volksbank v SR a sieť sa bude postupne rozširovať.

Bratislava 17. februára (TASR) - Zdvojnásobiť počet retailových klientov do roku 2015, stať sa TOP 3 v bankovom rebríčku na Slovensku vo financovaní malých a stredných podnikateľov a byť jednotkou pri expanzii na trhy Ruska sú tri hlavné piliere, na ktorých zakladá Sberbank Slovensko svoju stratégiu ďalšieho rozvoja.

Povedal to jej predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Samuel Vlčan pri príležitosti oficiálneho začatia aktivít Sberbank Slovensko v závere tohto týždňa.

Podľa Vlčana vďaka novému akcionárovi sa postupne darí revitalizovať aktivity banky, ktorá ešte pod značkou Volksbank ukončila vlaňajšok s prevádzkovou stratou 47,7 milióna eur. Dôvodom bolo najmä vytvorenie opravných položiek na prípadné zlyhanie úverov poskytnutých bankou predovšetkým v oblasti nehnuteľností. Nový akcionár Sberbank Europe AG navýšil základné imanie banky o 75 miliónov eur, čo umožnilo nielen vytvorenie opravných položiek, ale aj významné posilnenie obchodných aktivít banky. To sa odzrkadlilo na výraznom zlepšení jej výsledkov najmä v poslednom štvrťroku 2012. Nové úvery podnikom rástli vo 4. štvrťroku 2012 tempom 2 % a vklady obyvateľstva vzrástli o 8,1 %, čo bol trojnásobne rýchlejší rast, ako zaznamenal slovenský bankový trh.

"Je zrejmé, že rok 2012 bol náročný. Avšak, my už začíname vidieť výsledky novej stratégie nastavenej so Sberbank. Zaznamenali sme zlepšenie v podnikových úveroch a vkladoch obyvateľstva, kde sme prekonali priemerné nárasty na trhu. Navýšenie základného imania je dôkazom dlhodobého záväzku a vízie Sberbank," povedal Vlčan.

Logo a názov Sberbank už čoskoro bude dominovať na viac ako 40 pobočkách bývalej Volksbank v SR a sieť sa bude postupne rozširovať. Ruská Sberbank, ktorá patrí medzi najväčšie banky Európy totiž kúpou Volksbank International získala jej sieť v strednej a východnej Európe. Keďže predaj bol zavŕšený vo februári 2012, materská spoločnosť vo Viedni a dcérske banky v strednej a východnej Európe prešli procesom kompletnej transformácie, ktorej cieľom je vytvorenie poprednej, efektívnej, najmodernejšej a klientsky orientovanej bankovej skupiny v strednej a východnej Európe.

V súčasnosti Sberbank Europe, ktorej 100 % akcionárom je ruská Sberbank, riadi sieť deviatich univerzálnych bánk na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Slovinsku, Chorvátsku, Bosne a Hercegovine, Srbsku a Ukrajine. Banky skupiny prevádzkujú celkovo 296 pobočiek a majú 4195 zamestnancov.