Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Šéf europarlamentu zdôrazňuje: Euro prináša SR nesmierne výhody

Šéf Európskeho parlamentu Martin Schultz Foto: TASR/AP
Predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Šéf europarlamentu upriamil pozornosť poslancov aj na ďalšie výhody spoločného európskeho zoskupenia. "Európska integrácia nám poskytla najdlhšie obdobie mieru a blahobytu na našom kontinente."

Bratislava 18. septembra (TASR) - Spoločná európska mena euro prináša pre Slovensko nesporné výhody. "V tejto krajine je 85 % hrubého domáceho produktu pôvodom z exportu, práve preto je jasné, aké výhody pre ňu prináša spoločná mena," zdôraznil dnes pred zástupcami občanov v NRSR predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz.

Európania sa tak musia v súčasnom období viac ako predtým naučiť žiť a konať spolu. "Hlásenie sa k spoločnej mene je dôležité. Európa je osudovo prepojenou a solidárnou spoločnosťou," upozornil s tým, že iný prístup či priamo vystúpenie člena z eurozóny by malo fatálne dôsledky. Príkladom je napríklad neochota investorov vstupovať na trh s neistou existenciou meny.

Zároveň prejavil veľkú vďaku za slovenskú solidaritu. Tú ocenil najmä z dôvodu, že Slováci pomáhajú ľuďom v iných krajinách únie aj napriek svojim nižším dôchodkom či platom. "Vy ste solidárni s Európou a Európa je solidárna s vami," podotkol Schulz. Prisľúbil tak pomoc Slovákom a snahu bojovať za garanciu eurofondových prostriedkov, podporiť vstup investorov a pomoc pri zamestnávaní mladých ľudí.

Šéf europarlamentu upriamil pozornosť poslancov aj na ďalšie výhody spoločného európskeho zoskupenia. "Európska integrácia nám poskytla najdlhšie obdobie mieru a blahobytu na našom kontinente. V tejto krajine je veľmi veľa občanov, ktorí zažili komunistické Československo, potom sa stali slobodnými občanmi, oduševnene bojovali za slobodou a nakoniec rozdelili ČSR," uviedol.

Dodal, že suverénne Slovensko sa neskôr stalo členom Európskej únie a eurozóny, čo si vyžadovalo aj transfer len nedávno získanej suverenity. "Mám tak pochopenie pre Slovensko aj iné krajiny, ktoré majú pocit, že sú v súčasnosti pod tlakom," uviedol a pripomenul úlohu politikov v tomto procese, ktorí by sa mali vcítiť do kože občanov, počúvať ich obavy a neodbiť ich iba s označím za euroskeptikov.


Bez eurofondov by bolo Slovensko v recesii, myslí si Robert Fico

Pokiaľ by Slovensko nemalo možnosť čerpať finančné zdroje z fondov Európskej únie (EÚ), nachádzalo by sa v recesii. Takmer 70 % všetkých investícií na Slovensku je totiž realizovaných práve prostredníctvom eurofondov, upozornil po dnešnom stretnutí v Bratislave s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

Jednou z hlavných tém ich rokovania bola príprava viacročného finančného výhľadu EÚ na roky 2014 až 2020. "Jasne som formuloval stanovisko vlády SR, že pokiaľ dôjde k nejakým škrtom v európskom rozpočte, tak musia byť na úkor všetkých politík EÚ, nie iba na úkor súdržnosti a odstraňovania regionálnych rozdielov. Pre nás sú eurofondy životne dôležité," zdôraznil šéf slovenskej exekutívy.

Zároveň privítal aktívnu úlohu, ktorú chce EP zohrať pri schvaľovaní viacročného rozpočtu. "Som rád, že máme podobné názory na význam kohézie pre hospodársky rast a Európu ako takú," dodal Fico.

Podľa Schulza celej EÚ prospeje, pokiaľ sa zabezpečí rovnocenný vývoj všetkých jej členov. "K tomu samozrejme patrí aj regionálny a štrukturálny rozvoj krajín ako SR. Toto je najväčší úspech politiky súdržnosti EÚ a obidvaja budeme bojovať za to, aby sa tento úspech udržal. Môžem povedať, že tento postoj má v EP veľkú väčšinu," priblížil šéf inštitúcie, ktorý je dnes na návšteve Slovenska.

Zároveň ocenil postoj SR k pomoci krajinám najviac zasiahnutým dlhovou krízou v eurozóne. "Myslím si, že slovenský národ si zaslúži veľký rešpekt zo strany európskych inštitúcií, pretože občania tejto krajiny sa veľmi snažili o to, aby boli solidárni. A boli solidárni aj s krajinami, ktoré majú vyšší príjem na hlavu ako je na Slovensku," podčiarkol Schulz.

Z tohto dôvodu si Slovensko podľa neho zaslúži a má nárok na neobmedzenú solidaritu zo strany EÚ. "Vám a vašej vláde chcem povedať, že sa môžete spoľahnúť na podporu EP," dodal predseda parlamentu.