Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Šéf IEA zdôraznil prepojenosť energetickej bezpečnosti a ochrany klímy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na dvojdňových konzultáciách v Paríži sa okrem ministrov z 31 členských štátov IEA a ďalších krajín zúčastňujú aj vedúci predstavitelia priemyslu, finančného sektora a občianskej spoločnosti.

Paríž 13. februára (TASR) - Medzinárodná energetická agentúra (IEA) sa na svojej ministerskej schôdzke od utorka zaoberá otázkami energetickej bezpečnosti a klimatickými cieľmi. Medzi najdôležitejšie témy patria riziká pre energetickú bezpečnosť v súvislosti s ruskou vojnou proti Ukrajine, napätie na Blízkom východe a uvádzanie výsledkov konferencie OSN o klíme do praxe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Na dvojdňových konzultáciách v Paríži sa okrem ministrov z 31 členských štátov IEA a ďalších krajín zúčastňujú aj vedúci predstavitelia priemyslu, finančného sektora a občianskej spoločnosti. Šéf IEA Fatih Birol na úvod stretnutia vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby spolupracovalo v záujme spoľahlivých dodávok energií a ochrany klímy.

"Energetická bezpečnosť a opatrenia v oblasti klímy sú navzájom prepojené a predpoklad, že sa môžete sústrediť buď na jedno, alebo na druhé, je staromódny," povedal Birol. "Vlády musia spolupracovať pri riešení veľkých spoločných výziev, pretože nekoordinovaný individuálny prístup jednotlivých krajín nebude postačovať," dodal. Potrebné je aj zabezpečiť, aby sa energetická transformácia uskutočňovala v prospech obyvateľov a v spolupráci s nimi, uzavrel šéf IEA.