Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Šéfovi skupiny Evergrande hrozí doživotný zákaz vstupu na akciový trh

Na archívnej snímke zo 4. októbra 2021 bezpečnostný pracovník stojí v sídle čínskej developerskej skupiny Evergrande Group v Hongkongu. Foto: TASR/AP

Sektor nehnuteľností sa na výkone druhej najväčšej svetovej ekonomiky podieľa približne jednou pätinou.

Peking 18. marca (TASR) - Čínsky úrad dohľadu nad akciovým trhom vymeral pokutu predsedovi predstavenstva spoločnosti China Evergrande Group a plánuje mu doživotne zakázať vstup na domácu burzu cenných papierov. Oznámila to v pondelok dcérska spoločnosť skupiny Hengda Real Estate. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Hengda Real Estate dostala od regulačného úradu aj pokutu vo výške 4,2 miliardy čínskych jüanov (535,85 milióna eur) pre podozrenia z podvodov pri emisii dlhopisov, uviedla ďalej spoločnosť v hlásení pre burzu v Šen-čene.

Čínsky realitný gigant Evergrande sa nachádza v likvidácii, ktorú v januári nariadil súd v Hongkongu. Najzadlženejší developer na svete nahromadil dlhy, ktoré v prepočte dosahujú viac ako 300 miliárd dolárov (275,43 miliardy eur). Šéf spoločnosti Chuej Kcha-Jen bol svojho času považovaný za najbohatšieho muža Číny.

Sektor nehnuteľností sa na výkone druhej najväčšej svetovej ekonomiky podieľa približne jednou pätinou. Keďže ceny a dopyt na trhu klesli, mnohí developeri nemajú peniaze na vyplatenie svojich veriteľov alebo na dokončenie sľúbených projektov. Symbolom krízy sa stala práve spoločnosť Evergrande.

Vláda v Pekingu sa na situáciu snaží reagovať rôznymi opatreniami vrátane zmiernenia úverových podmienok alebo vypracovaním zoznamu stavebných projektov, do ktorých môžu banky prednostne investovať.

(1 EUR = 7,838 CNY)

( 1 EUR = 1,0892 USD)