Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Slnečné strechy Nadácie ZSE prinesú školám úsporu elektrickej energie

Na snímke solárny systém produkujúci 3 kWh elektrickej energie. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Projekty je možné posielať do konca novembra tohto roka.

Partizánske 25. októbra (TASR) - Nadácia Západoslovenskej energetiky (ZSE) vyhlásila v stredu v Partizánskom druhý ročník programu Slnečné strechy, v rámci ktorého poskytne vybraným školským a sociálnym zariadeniam fotovoltické riešenia v hodnote 150.000 eur. Projekty je možné posielať do konca novembra tohto roka. Informovala o tom programová riaditeľka nadácie Erika Škultétyová.

V roku 2021 začala Nadácia ZSE s pilotným projektom inštalácie fotovoltických riešení na školách a iných objektoch v rôznych podmienkach a lokalitách na Slovensku. Projekt bol odštartovaný pilotnou inštaláciou v Svätom Jure a pokračoval v Hamuliakove, Dvoroch nad Žitavou, Nižnej, Sološnici, v Nových Zámkoch a ďalších lokalitách. V rámci následného prvého ročníka podporili 11 subjektov. Doteraz bolo úspešne zrealizovaných 20 inštalácií v celkovej hodnote takmer 280.000 eur.

"Záujem o využívanie fotovoltických panelov v prvom ročníku programu bol veľký, čo nás teší a zároveň zaväzuje, keďže by sme radi vyhoveli čo najväčšiemu počtu žiadateľov. Aj preto vyhlasujeme druhý ročník programu, v ktorom sa môžu školy a sociálne zariadenia opäť uchádzať o bezplatnú inštaláciu fotovoltických panelov a využívať tak elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov," priblížila Škultétyová.

Jedným z úspešných projektov bola aj inštalácia na Základnej škole na Malinovského ulici v Partizánskom, kde fotovoltika od nadácie funguje niekoľko mesiacov. Počas nich sa podarilo dosiahnuť 20-percentnú úsporu elektrickej energie.