Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Slováci sú opatrní a väčšinou debet nevyužívajú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Debet viac využívajú muži ako ženy. V priemere majú prečerpanie vyššie až o 135 eur.

Bratislava 22. júla (TASR) - Väčšina Slovákov je opatrná a debet v banke využíva len veľmi málo. Ukázala to najnovšia analýza Sberbank Slovensko na vzorke vyše 13.000 klientov.

Spomedzi nich aktívne využíva prečerpanie len 15 %, ďalších 20 % ho má zriadené, ale nepoužíva ho vôbec. Z aktívnych používateľov povoleného prečerpania je podľa údajov Sberbank väčšinu mesiaca v mínuse až 87 %.

"Z údajov sa dá vyčítať, že Slováci vo väčšine prípadov vnímajú povolené prečerpanie ako rezervu a neodráža ich nedisciplínu vo výdavkoch. Ak totiž prečerpanie nepotrebujú, nesiahajú naň. No ak si to okolnosti náhle vyžiadajú, zostávajú v mínuse dlhšie obdobie," tvrdí Filip Vítek, vedúci oddelenia Customer Value Managment Sberbank Slovensko.

To, aký veľký mínus na účte majú klienti, sa líši aj podľa regiónu a veku. V priemere je výška rámca prečerpania 872 eur. Spomedzi krajov vedie Žilina, na druhom mieste je Bratislava, kde je zároveň aj najmenší podiel klientov aktívne využívajúcich kontokorent.

Z pohľadu pohlavia, viac využívajú debet muži ako ženy. V priemere majú prečerpanie vyššie až o 135 eur. "Súvisí to s vyššou mzdou mužov, od ktorej sa dovolené prečerpanie na účte odvíja. Okrem toho býva mužský účet ešte stále hlavným účtom domácnosti," dodáva Vítek.