Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slováci podceňujú svoje dlhy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vekový priemer ľudí, ktorí majú viac ako desať záväzkov, je 51 rokov. Medzi týmito dlžníkmi sa však objavili aj tridsiatnici či takmer sedemdesiatnici.

Bratislava 17. mája (TASR) - Niektorí Slováci majú aj viac ako desať dlhov a počet takýchto extrémnych dlžníkov stále stúpa. Dlhujú bankám, nebankovým spoločnostiam, mobilným operátorom, elektrárňam či plynárňam. Iba v evidencii spoločnosti EOS KSI Slovensko, ktorá sa venuje komplexnému manažmentu pohľadávok, je 44 ľudí, ktorí majú viac ako desať záväzkov. Rekord si v súčasnosti drží 54-ročný muž z Brezna, ktorý má aktuálne až 21 záväzkov.

S dlhmi bojujú ľudia bez ohľadu na to, kde bývajú a koľko majú rokov. Spoločnosť EOS KSI sa pozrela na tých, ktorí si postupne nahromadili kritické množstvo rôznych záväzkov a v súčasnosti ich majú viac ako desať. Ukázalo sa, že sú medzi nimi ľudia zo všetkých častí Slovenska, rovnako z veľkých i z menších miest. Veľa dlhov si vyrábajú tak Bratislavčania, Žilinčania či Košičania, ako aj ľudia z Čerhova, Sečoviec či Pôtora.

Vekový priemer ľudí, ktorí majú viac ako desať záväzkov, je 51 rokov. Medzi týmito dlžníkmi sa však objavili aj tridsiatnici či takmer sedemdesiatnici.

"Počas života sa ľudia dostávajú do rôznych situácií – v mladosti sa snažia zabezpečiť bývanie a rodinu, v starobe zase musia platiť vysoké poplatky napríklad za zdravotnú starostlivosť. Ak siahnu po pôžičke a neskôr ju nedokážu splácať, veľmi rýchlo sa dostanú do dlhovej špirály. Prestanú platiť za elektrinu, plyn či mobil, alebo si vezmú ďalšiu pôžičku, ktorou splácajú tú prvú," vysvetľuje konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko Michal Šoltes.

Ak už ľudia majú veľa dlhov a nedokážu ich splácať, podľa Šoltesa majú niekoľko možností. Požičať si od rodiny alebo známych, dohodnúť sa s veriteľmi a splácať im po malých čiastkach či napríklad predať časť svojho majetku.

"Prvým krokom je však komunikácia, ktorá by ľuďom v problémoch často mohla pomôcť. Prevažná časť týchto dlžníkov nekomunikuje, zatajuje sa alebo opakovane zavádza, že zaplatí. V takýchto extrémnych prípadoch nastáva posledná forma riešenia, a to je súd a exekúcia," zdôrazňuje Šoltes.