Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Slovenská sporiteľňa v 3. štvrťroku dosiahla zisk 74,1 milióna eur

Foto: banky.sk

Podiel nesplácaných úverov na celkovom objeme úverov sa medziročne znížil z úrovne 3,3 % na 2,6 % a ich pokrytie opravnými položkami sa zvýšilo zo 77,6 % na 105 %.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Slovenská sporiteľňa dosiahla v treťom štvrťroku tohto roka zisk po zdanení 74,1 milióna eur. Vlani v rovnakom období pritom banka dosiahla zisk 141,7 milióna eur. Vyplýva to z konsolidovaných neauditovaných výsledkov banky.

Čistý úrokový výnos medziročne vzrástol o jedno percento na 325,2 milióna eur. Tento nárast spôsobil najmä pokles úrokových nákladov, pozitívne vplyvy operácií s Európskou centrálnou bankou, ale aj nárast úrokového výnosu z lízingových produktov. Čistý príjem z poplatkov a provízií sa medziročne zvýšil mierne o 0,6 % na 106,4 milióna eur, pričom tento nárast bol spôsobený najmä poplatkami za sprostredkovateľské služby, prevažne za predaj fondov alebo poistné služby.

Banka zaznamenala čistý zisk z obchodovania v hodnote 5,9 milióna eur, ide prevažne o výsledok z derivátových obchodov. Pomer prevádzkových nákladov a výnosov v medziročnom porovnaní stúpol na 48,7 %. "Tretí štvrťrok bol na pomery tohto roka pomerne pokojný, hospodárenie ovplyvnili najmä trendy z prvého polroka. Hlavnou správou je, že nám bankový biznis rastie aj napriek pandémii, objem úverov sa zväčšil o sedem percent," priblížil v stanovisku pre médiá finančný riaditeľ a člen Predstavenstva Slovenskej sporiteľne Pavel Cetkovský.

Celkové rizikové náklady banky sa ako reakcia na očakávaný nárast kreditného rizika klientov a ich neschopnosti splácať svoje záväzky voči banke spôsobeného vplyvmi pandémie nového koronavírusu medziročne zvýšili z 28 miliónov eur na 86,6 milióna eur. "Aj keď sa slovenská ekonomika v treťom štvrťroku rýchlo vracala do normálu, v súlade s medzinárodnými účtovnými pravidlami a našimi očakávaniami dôsledkov pandémie na kvalitu úverového portfólia sme pokračovali v tvorbe opravných položiek," doplnil Cetkovský.

Podiel nesplácaných úverov na celkovom objeme úverov sa medziročne znížil z úrovne 3,3 % na 2,6 % a ich pokrytie opravnými položkami sa zvýšilo zo 77,6 % na 105 %. Toto zlepšenie je ale predovšetkým výsledkom štátneho programu na odklad splátok úverov klientov až na deväť mesiacov, nie reálnym signálom zlepšujúcej sa kvality úverového portfólia.

Objem úverových produktov klientom dosiahol 14,4 miliardy eur a medziročne sa zvýšil o sedem percent. Významne sa na tom podieľali úvery poskytnuté obyvateľstvu, ktoré v porovnaní s rokom 2019 vzrástli o 5,1 %. Najvýznamnejším zdrojom rastu boli úvery na bývanie, ktoré stúpli o 8,5 %, pričom spotrebné úvery zaznamenali medziročne pokles o 8,3 %. Úvery korporátnym klientom medziročne vzrástli o 12,6 % a dosiahli úroveň 4,2 miliardy eur.

Vklady obyvateľstva medziročne stúpli z 11,8 miliardy eur na 12,7 miliardy eur a stále predstavujú stabilnú základňu pre financovanie a poskytuje priestor na ďalší rast banky. Celkové záväzky voči klientom v porovnaní s tretím štvrťrokom 2019 vzrástli z 13,1 miliardy eur na 14,3 miliardy eur.