Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Slovenské elektrárne zvýšili výkon 3. reaktora v Mochovciach na 75 %

Na snímke chladiaca veža 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

Bratislava 17. júla (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) zvýšili na 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce výkon na úroveň 75 % nominálneho výkonu. Stalo sa tak po ukončení všetkých skúšok na výkonovej hladine do 55 % nominálneho výkonu, informovala o tom v pondelok hovorkyňa SE Oľga Baková. V etape energetického spúšťania dodal tento blok do polovice júla do siete približne pol milióna megawatthodín (MWh) elektriny, čo zodpovedá ročnej spotrebe 200.000 domácností.

"Posun na 75-percentnú výkonovú hladinu je pre nás zadosťučinením za úsilie všetkých kolegov a dodávateľov, ktoré sme investovali do elektrárne od zavezenia prvej palivovej kazety. Je to nesmierne náročné, ale aj technicky zaujímavé. Jednotlivé etapy fyzikálneho a teraz energetického spúšťania nás obohatili o nové skúsenosti. Pomôžu nám nielen pri spúšťaní tretieho, ale neskôr aj štvrtého bloku," uviedol riaditeľ AE Mochovce Martin Mráz.

Po ukončení testov na výkone do 75 % musí blok absolvovať ďalšie testy na výkone 90 % a 100 %. Úplnú funkčnosť 3. bloku a dosiahnutie projektových parametrov potvrdí úspešný 144-hodinový preukazný chod na stopercentnom, 471-megawattovom výkone, ktorým sa ukončí etapa energetického spúšťania. Dosiahnutie tohto míľnika predpokladajú SE v septembri alebo v októbri.

Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku. Z pohľadu výroby elektriny by sa tak krajina už tento rok mala stať energeticky sebestačnou. Životnosť nového bloku je plánovaná na minimálne 60 rokov.