Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Slovenskí hydinári chcú podporu a ochranu domácich výrobcov potravín

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ak sa chce domáci výrobca dostať v konkurencii do obchodnej siete, musí ísť s cenou čo najnižšie až pod výrobné náklady, čo už je pre niektorých na hranici udržateľnosti svojej existencie.

Nitra 19. apríla (TASR) - Slovenskí hydinári očakávajú aktívnejší prístup nového vedenia rezortu pri riešení ich problémov najmä v otázkach podpory a ochrany domácich výrobcov potravín, sledovaní zdravotnej bezpečnosti potravín a zlepšovania vzťahov s obchodnými reťazcami.

Povedal to dnes po skončení Valného zhromaždenia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) jej hovorca Ľubomír Urban.

"Zástupcovia liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny, producenti vajec a výrobcovia technológií pre hydinárske odvetvie sa zaoberali súčasnou situáciou v odvetví, ktoré už niekoľko rokov zaznamenáva výrazný pokles výroby a zastaviť sa ho nepodarilo ani v minulom roku," informoval Urban.

Podľa jeho slov to dokumentuje aj skutočnosť, že spracovatelia hydiny zo Slovenska zabezpečujú menej ako 50 % domácej spotreby hydinového mäsa.

"Tú druhú polovicu predstavuje dovoz hydinového mäsa zo zahraničia," vysvetlil s tým, že často ide o hydinu nižšej kvality, ktorú zahraniční výrobcovia nedokážu predať na domácom trhu, a tak ju dovážajú na Slovensko za nižšie ceny, aké je schopný dosiahnuť slovenský producent kvalitnej hydiny.

Konštatoval, že ak sa chce domáci výrobca dostať v tejto konkurencii do obchodnej siete, musí ísť s cenou čo najnižšie, viac razy až pod výrobné náklady, čo už je pre niektorých na hranici udržateľnosti svojej existencie.

Najviac hydiny sa na Slovensko dováža z Maďarska, Poľska, Brazílie a Českej republiky. Maďarská obdoba Únie hydinárov Slovenska BBT oficiálne oznámila zvyšovanie cien hydiny v troch krokoch (apríl 5 - 6 %, máj 6 - 8 %, začiatok leta 7 %).

Ilustračné foto
Foto: TASR/Henrich Mišovič
"Nielen v Maďarsku, ale aj v Česku sa zvyšujú ceny hydiny, keďže sa zvyšujú náklady na kŕmne zmesi a energiu. Na túto skutočnosť slovenskí producenti hydiny musia zareagovať," povedal TASR generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Hyza Karol Ponesz. Dodal, že teoreticky zvyšovanie cien môže pozitívne ovplyvniť náš domáci trh, pretože ceny slovenského trhu sú nižšie ako v okolitých krajinách. Aj po prípadnom zvýšení ceny na slovenskom trhu naše produkty by mali byť lacnejšie v porovnaní s okolitými krajinami.

"Veľakrát ponúkajú zahraniční maďarskí, poľskí, rumunskí dodávatelia lacnejší tovar, lebo sú to ich prebytky a často sú to tovary nižšej kvality," zdôraznil a pripomenul, že slovenský konzument si môže byť istý, že ceny našej hydiny nie sú vyššie ako v okolitých štátoch.