Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Slovensko je v hre o automobilku z Číny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Automobilka upozorňuje, že výber lokality je zatiaľ v ranom štádiu, analyzuje svoje možnosti a v hre je viacero krajín.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Čínsky výrobca elektromobilov Zhi Dou, ktorý tak ako Volvo patrí pod koncern Zhejiang Geely Holding Group, hľadá miesto, kde by mohol umiestniť svoju výrobu pre lokálny trh. V hre je viacero krajín vrátane Slovenska, o umiestnení výroby sa rozhodne čoskoro. Vo svojom pondelkovom vydaní o tom informujú Hospodárske noviny (HN).

Závod v hodnote 400 miliónov eur by mal začať s produkciou v roku 2020. "Predpokladaná kapacita výroby by mala byť na úrovni tritisíc elektromobilov mesačne, čo zodpovedá potrebe zhruba 500 zamestnancov," uviedol pre denník konateľ spoločnosti Zhi Dou Slovensko Branislav Kocper. Vyrábať by sa mal dvojmiestny model D2 s výkonom 30 kilowattov a dojazdom takmer 260 kilometrov.

Automobilka upozorňuje, že výber lokality je zatiaľ v ranom štádiu, analyzuje svoje možnosti a v hre je viacero krajín. "Aktuálne uvažujeme nad Slovenskom, Slovinskom, Poľskom, Maďarskom a Rumunskom," priblížil Kocper.

Rozmýšľa pritom aj nad východom Slovenska. "Východné Slovensko má zaujímavé priemyselné parky, ktoré disponujú dobrou infraštruktúrou a taktiež sú tam umiestnené viaceré firmy, ktoré by sa mohli stať potenciálnymi dodávateľmi potrebných dielov a materiálov," doplnil pre HN Kocper.