Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Slovensko súhlasí s pomocou španielskemu bankovému sektoru

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Španielska vláda požiadala o finančnú pomoc na reštrukturalizáciu a rekapitalizáciu svojho finančného sektora 25. júna tohto roka.

Bratislava 25. júla (TASR) - Slovensko súhlasí s poskytnutím finančnej pomoci z dočasného eurovalu (EFSF) na rekapitalizáciu vybraných španielskych finančných inštitúcií.

Návrh z dielne Ministerstva financií (MF) SR dnes schválila vláda. Podľa odhadu rezortu tento krok zvýši hrubý dlh verejnej správy SR o 1,4 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Dôvodom aktuálnej finančnej a ekonomickej krízy v Španielsku je prasknutie realitnej bubliny ešte v roku 2008. V dôsledku toho sa dostali do problémov aj španielske banky, pričom aktíva finančného sektora krajiny tvoria až 320 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Kvôli prepojenosti finančného systému by mohol kolaps aj stredne veľkej banky spôsobiť vážne ohrozenie finančnej stability v Španielsku, ako aj v EÚ," upozorňuje v predloženom materiáli slovenský rezort financií.

Španielsko síce prijalo sériu opatrení na reštrukturalizáciu svojho finančného sektora, na to určený Fond pre riadenú bankovú reštrukturalizáciu (FROB) však už čelí hraniciam svojich možností. "Španielsko tak už nie je v pozícii riešiť problém vo finančnom sektore samostatne, najmä kvôli snahám o celosystémovú sanáciu súvahových účtov bánk a kvôli vstupu ekonomiky do recesie," vysvetľuje potrebu zahraničnej pomoci ďalšiemu z členov eurozóny ministerstvo financií.

Tu bude player


Španielska vláda požiadala o finančnú pomoc na reštrukturalizáciu a rekapitalizáciu svojho finančného sektora 25. júna tohto roka. Ministri financií členských krajín eurozóny následne odsúhlasili túto pomoc 20. júla. Peniaze bude prijímať na to určený fond (FROB), vystupujúci ako zástupca španielskej vlády, následne ich bude prerozdeľovať podľa potreby vybraným finančným inštitúciám.

Pomoc bude poskytnutá najprv z dočasného eurovalu a po vzniku Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) sa presunie do jeho trvalého nasledovníka. Limit pomoci je stanovený na 100 miliárd eur, presná suma však bude známa až v septembri po zhodnotení kapitálových potrieb jednotlivých bánk, avizuje rezort financií. Prvých 30 miliárd eur z finančnej pomoci vyčlení EFSF hneď po podpise Memoranda o porozumení so Španielskom, tieto peniaze však môžu byť použité len v urgentných prípadoch.

Program pomoci bude trvať osemnásť mesiacov. Poskytnuté úvery budú mať priemernú splatnosť 12,5 roka, maximálna splatnosť bude 15 rokov. Poskytnutie finančnej pomoci na rekapitalizáciu vybraných španielskych finančných inštitúcií bude podmienené dodržiavaním Memoranda o porozumení, ako aj účasťou akcionárov a veriteľov dotknutých bánk na záchrane španielskeho finančného systému.