Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Slovensko v inovačnej výkonnosti v porovnaní s EÚ značne zaostáva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V štruktúre produkcie slovenského priemyslu má SR nízky podiel výroby s vysokým podielom pridanej hodnoty, nízky podiel inovovaných výrobkov a nízky podiel exportu vlastných high-tech výrobkov.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Slovenská republika v inovačnej výkonnosti v porovnaní s krajinami EÚ značne zaostáva. Spomedzi 27 krajín EÚ je Slovensko z hľadiska inovačnej výkonnosti až na 22. mieste oproti roku 2010, odkedy zaznamenalo zlepšenie o jedno miesto.

"Z Európskeho inovačného hodnotenia (European Innovation Scoreboard EIS 2011) vyplýva, že Slovensko v medzinárodnom porovnaní stále patrí medzi krajiny s najmenšou inovačnou výkonnosťou, pričom kleslo hlboko pod priemer krajín EÚ," uvádza ďalej Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v Správe o plnení opatrení Inovačnej stratégie SR a Inovačnej politiky SR za rok 2011 a 1. štvrťrok 2012, ktorú má prerokovať na svojej stredajšej schôdzi (12. 9.) vláda SR.

"Dlhodobo zaostávame v intenzite inovačných aktivít na úrovni podnikov, vo výdavkoch na projekty výskumu, vývoja a inovácií, ktorých realizačné výstupy končia v praxi, v technologickom transfere, vo využívaní kooperačného potenciálu, v patentovej aktivite, v spolupráci výskumu s priemyslom, vo využití rizikového kapitálu, ale aj v rade aspektov podmieňujúcich efektívne využívanie ľudských zdrojov," konštatuje sa v materiáli MH SR.

Jednou z hlavných príčin, okrem iných, sú nízke výdavky verejného i súkromného sektora na výskum a vývoj v roku 2011. Priemer výdavkov krajín EÚ 27 je 1,82 % HDP, v SR to je len 0,48 % HDP, pričom verejné prostriedky predstavujú 55 % z celkových výdavkov na vedu a výskum.

Problémom zostáva aj pretrvávajúca slabá úroveň účinnej spolupráce vedecko-výskumného, školského a hospodárskeho potenciálu na rozvoji a raste konkurenčnej schopnosti priemyselnej základne, v spojení s tvorbou konkurencieschopných inovatívnych produktov, technológií a služieb.

"Ukazuje sa, že pre zlepšenie transferu poznatkov základného výskumu do následných etáp priemyselného výskumu, experimentálneho vývoja a praxe je nevyhnutné začať so zásadnou reštrukturalizáciou vzniknutých centier excelentnosti a zefektívňovaním činnosti univerzít tak, aby sa zvýšili možnosti a úroveň využitia ich inovačného potenciálu pre potreby slovenského priemyslu," tvrdí v správe ministerstvo hospodárstva.

V roku 2011 podľa MH SR pokračoval trend medziročného poklesu investícií privátneho sektora do výskumných a inovačných aktivít. "V štruktúre produkcie slovenského priemyslu tak evidujeme nízky podiel výroby s vysokým podielom pridanej hodnoty, nízky podiel inovovaných výrobkov a nízky podiel exportu vlastných high-tech výrobkov. Medzi slabiny patrí tiež pomalý prechod od materiálovo náročnej výroby k odborom využívajúcim nové moderné technológie," informuje MH SR v materiáli.