Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Slovensku hrozí, že tento rok bude menej zemiakov, ale budú drahšie

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Situácia s novými zemiakmi sa podľa neho javí ako veľmi komplikovaná. Ich ponuka bude preto nižšia, čo sa prejaví aj na ich cene.

Bratislava 11. júna (TASR) - Predstavenstvo Zemiakarského zväzu (ZZ) SR pri hodnotení situácie na prahu novej sezóny konštatovalo, že trh v SR je v súčasnosti dostatočne saturovaný kvalitnými konzumnými zemiakmi, ktoré ale pochádzajú takmer výhradne z dovozu - predovšetkým z Francúzska.

Výpadok produkcie slovenských zemiakov je dôsledkom dlhodobého poklesu produkčných plôch, zapríčineného predovšetkým neochotou obchodných systémov kontrahovať dodávky od domácich dodávateľov. Informoval o tom tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

"Situácia je naozaj alarmujúca. Slovensku celkom reálne hrozí, že v tomto roku klesne produkčná plocha tejto tradičnej komodity prvý raz pod hranicu 10.000 hektárov (ha), čo nepokryje potrebu vnútorného trhu ani na 60 %. Vzhľadom na vysoké zásoby nepredaných konzumných zemiakov v západnej Európe možno predpokladať, že sa budú vypredávať ešte na začiatku letného obdobia, a to aj na slovenskom trhu. Táto skutočnosť významne ovplyvní zásobovanie," konštatoval predseda Zemiakarského zväzu SR Viliam Bezák.

Ponuka slabšia, vyššie ceny

Situácia s novými zemiakmi sa podľa neho javí ako veľmi komplikovaná. Pomerne dlhé chladné a daždivé obdobie v západnej Európe sa v kombinácii s dlhotrvajúcim suchom v strednej Európe podpísalo pod zlý vývoj porastov nových zemiakov, horšiu kvalitu hľúz a nižšie výnosy. K tomu sa navyše pridružili mrazy v druhej polovici mája, ktoré buď úplne zdecimovali plochy zemiakov, napríklad v Dolnom Rakúsku alebo na južnej Morave, prípadne ich vážne poškodili, čo postihlo napríklad juhozápad Slovenska i Maďarsko. Ponuka nových zemiakov v najbližších týždňoch bude preto nižšia, čo sa prejaví aj na ich cene.

Pretrvávajúce sucho

Foto: TASR/Radovan Stoklasa
"Ďalší vývoj sezóny u nás bude závisieť, viac ako v minulosti, od počasia. Pretrvávajúce sucho už poznamenalo vo viacerých okresoch napriek intenzívnemu zavlažovaniu nasadenie hľúz, a tým aj predpokladané úrody. Ak sa situácia nezlepší, premietne sa to v letnom období do cien novej produkcie," zdôraznil Bezák.

Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR pestovateľské plochy zemiakov u nás od roku 2000 sústavne medziročne klesajú. Zatiaľ čo na prelome milénia prevyšovali hranicu 27.000 ha, vlani dosiahli len 10.374 ha a v tomto roku budú pravdepodobne ešte nižšie. Pritom ešte v roku 1990 prevyšovali hranicu 55.000 ha a v roku 1980 dosiahla ich výmera dokonca 67.000 ha. Vlaňajšia priemerná hektárová úroda sa dostala takmer na úroveň 21 ton a bola najvyššia od roku 2000.