Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

S&P Global zhoršila výhľad ratingu Izraela na negatívny

Palestínčania pátrajú po preživších po izraelskom bombardovaní pásma Gazy v Deir Al-Balah v nedeľu 22. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Moody's zatiaľ nechala Izraelu rating na úrovni A1, ale skúma jeho výhľad.

Tel Aviv 25. októbra (TASR) - Agentúra Standard & Poor's (S&P) Global Ratings zhoršila výhľad ratingu Izraela na negatívny zo stabilného. Poukázala pritom na geopolitické riziká, ktorým Izrael čelí po útoku militantného hnutia Hamas. A na obavy, že konflikt by sa mohol rozšíriť a výraznejšie zasiahnuť ekonomiku židovského štátu. Potvrdila pritom krajine ratingovú známku AA-. TASR o tom informuje na základe správy portálu marketwatch.

Hoci agentúra v základnom scenári predpokladá, že konflikt medzi Izraelom a Hamasom zostane primárne v pásme Gazy, existujú potenciálne riziká jeho eskalácie a výraznejšieho vplyvu na ekonomiku aj bezpečnostnú situáciu v Izraeli.

S&P najnovšie predpovedá, že izraelská ekonomika vo 4. štvrťroku 2023 klesne o 5 % v porovnaní s 3. štvrťrokom, kým sa opäť zotaví začiatkom roka 2024, a to najmä v dôsledku narušenia bezpečnosti, zníženej aktivity firiem a odvedení veľkého počtu záložníkov do armády. Ekonomiku zasiahne aj strata príjmov z cestovného ruchu a tiež otrasenie dôvery.

Ďalšia z trojice najvýznamnejších agentúr Fitch minulý týždeň zaradila výhľad ratingu izraelského dlhu do režimu sledovania a s možným zhoršením na negatívny. Ponechala mu známku na úrovni A+, ale varovala, že eskalácia prebiehajúceho konfliktu by mohla viesť k zhoršeniu samotnej ratingovej známky.

Moody's zatiaľ nechala Izraelu rating na úrovni A1, ale skúma jeho výhľad.