Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

S&P znížila odhad rastu čínskej ekonomiky v tomto roku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa S&P obnovenie problémov v čínskom sektore nehnuteľností negatívne ovplyvní rast ekonomiky. Klesajúci predaj bytov aj výstavba zasiahli nielen ďalšie sektory, ale aj dôveru spotrebiteľov.

Peking 26. septembra (TASR) - Agentúra S&P Global Ratings (S&P) v utorok znížila svoju prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Číny v tomto roku na 4,8 % z 5,2 %, ktoré očakávala v júni. Prispeli k tomu problémy v sektore nehnuteľností. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa S&P obnovenie problémov v čínskom sektore nehnuteľností negatívne ovplyvní rast ekonomiky. Klesajúci predaj bytov aj výstavba zasiahli nielen ďalšie sektory, ale aj dôveru spotrebiteľov.

Ratingová agentúra však vo svojej najnovšej aktualizácii ekonomického výhľadu pre celý región Ázie a Tichomoria očakáva, že jeho HDP bez Číny vzrastie v roku 2023 o 3,9 % namiesto o 3,8 % v júnovej predpovedi. Poukázala pritom na odolnosť regiónu napriek slabšiemu globálnemu obchodu.

S&P poznamenala, že vo väčšine rozvíjajúcich sa ekonomík v ázijsko-tichomorskom regióne bol dopyt podporený oživením spotreby po pandémii ochorenia COVID-19 spolu s menším vplyvom vyšších úrokových sadzieb v porovnaní s vyspelými ekonomikami.

Agentúra spresnila, že v Ázii a Tichomorí, s výnimkou Číny a Vietnamu, spotreba v 2. štvrťroku medziročne vzrástla o 4,5 % v reálnom vyjadrení najmä v dôsledku jej zrýchlenia na rozvíjajúcich sa trhoch.

Udržal sa aj solídny rast investícií, pričom jeho tempo sa v 2. štvrťroku znížilo o 1 percentuálny bod na 4,1 %.

S&P poznamenala, že hospodársky rast v regióne zostal vo všeobecnosti stabilný.

"Juhovýchodnej Ázii sa od polovice roka 2022 darilo relatívne dobre, pričom nedávne indexy nákupných manažérov (PMI) naznačujú, že jej dynamika sa v 3. štvrťroku v podstate udržala," dodala S&P.

No okrem ázijsko-pacifického regiónu zostávajú globálne ekonomické podmienky neisté.

"V Spojených štátoch a Európe je veľkou otázkou, či tvorcovia politík dokážu dosiahnuť mäkké pristátie, a to zníženie inflácie bez toho, aby spôsobilo výrazný pokles hospodárstva. Nedávny vývoj je vo všeobecnosti povzbudivý," poznamenala S&P.

S&P aktuálne očakáva mäkké pristátie oboch ekonomík, ale upozorňuje, že riziká zostávajú naklonené smerom nadol.