Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Venezuele znížili rating na úroveň čiastočnej platobnej neschopnosti

Venezuelský viceprezident Nicolas Maduro Foto: TASR/AP

Zníženie ratingu tak uštedrí ďalší úder Venezuele, ktorá sa zmieta v hlbokej ekonomickej kríze aj napriek tomu, že patrí medzi významných producentov ropy.

Caracas 14. novembra (TASR) - Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila Venezuele rating na úroveň tzv. selective default (SD), čo znamená čiastočný bankrot alebo čiastočnú platobnú neschopnosť.

S&P pristúpila k tomuto kroku po tom, ako juhoamerická krajina nedokázala uhradiť v určenom termíne splátku zahraničného dlhu vo výške 200 miliónov USD.

Zníženie ratingu tak uštedrí ďalší úder Venezuele, ktorá sa zmieta v hlbokej ekonomickej kríze aj napriek tomu, že patrí medzi významných producentov ropy.

A ratingové agentúry Fitch a Moody's vyhlásili za platobne neschopnú aj venezuelskú štátnu ropnú spoločnosť PDVSA.

S&P prideľuje rating SD v prípade, že daná krajina nesplatila jeden alebo viac svojich finančných záväzkov v dohodnutom termíne. V prípade Venezuely vláda prezidenta Nicolása Madura nevyrovnala svoje záväzky vo výške 200 miliónov USD za dve globálne emisie dlhopisov do 12. novembra, keď uplynul 30-dňový odklad.

S&P uviedla, že Venezuela mešká aj s ďalšími štyrmi splátkami dlhopisov v celkovej výške 420 miliónov USD, ale pri nich zatiaľ neuplynula lehota odkladu.

Celkový zahraničný dlh Venezuely, ktorý zahŕňa aj pôžičky z krajín ako Rusko a Čína, sa odhaduje na 140 miliárd USD.

V pondelok (13.11.) sa vládni úradníci stretli s veriteľmi v Caracase v snahe dohodnúť sa na reštrukturalizácii dlhu. Ale veritelia povedali novinárom, že 25-minútové stretnutie sa skončilo bez toho, aby vláda predložila konkrétne návrhy. Namiesto toho im vedúci venezuelskej komisie, viceprezident Tareck El Aissami, prečítal vyhlásenie, v ktorom pripísal vinu za problémy s uhrádzaním záväzkov sankciám USA proti Venezuele.

Aissami pritom v USA čelí obvineniu z obchodovania s drogami, a sám je aj na americkom zozname venezuelských jednotlivcov, na ktorých sa tiež vzťahujú sankcie.

Veritelia tiež uviedli, že minimálne jeden z účastníkov stretnutia odišiel z miestnosti, keď sa ukázalo, že rokovania vedie Aissami.

Venezuelská vláda označila schôdzu s veriteľmi za "veľký úspech" a vyhlásila, že bude naďalej splácať svoje dlhy.