Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

SP zvyšuje starobné dôchodky pracujúcim dôchodcom za rok 2023

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zvýšenie dôchodkov sa týka tých poberateľov dôchodku, ktorí minulý rok popri dôchodku aj pracovali, a teda boli dôchodkovo poistení.

Bratislava 26. marca (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) zvyšuje starobné a predčasné starobné dôchodky pracujúcim dôchodcom za rok 2023. Ide o viac ako 160.000 starobných a predčasných starobných dôchodkov. SP zvýšenie vykoná automaticky, netreba oň žiadať. V utorok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

"Sociálna poisťovňa zvyšuje viac ako 160.000 starobných dôchodkov a predčasných starobných dôchodkov. Ide o skupinu tzv. pracujúcich dôchodcov, ktorým sa dôchodok zvyšuje za získané obdobie dôchodkového poistenia počas poberania dôchodku za rok 2023," priblížil Kontúr s tým, že dôchodcovia, ktorých sa zmena týka, dostanú o zvýšení písomnú informáciu. Zvýšený dôchodok dostanú dotknutí poberatelia v aprílovom výplatnom termíne spolu s doplatkom od 1. januára 2024.

Zvýšenie dôchodkov sa týka tých poberateľov dôchodku, ktorí minulý rok popri dôchodku aj pracovali, a teda boli dôchodkovo poistení. SP pripomenula, že na zvýšenie sa nevyžaduje zánik dôchodkového poistenia. O zvýšení dôchodkov SP rozhodne v marci so spätnou platnosťou od 1. januára 2024.

Celkovo sa zvýšenie týka 160.189 dôchodcov. Rozhodnutie o dôchodku a oznámenie o výplate bude SP posielať poberateľom do elektronickej schránky. Tí, ktorí nemajú aktivovanú elektronickú schránku, dostanú rozhodnutie poštou.