Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Španielske hotely zaznamenali vlani rekordný počet prenocovaní

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Cestovný ruch je dôležitým pilierom štvrtej najväčšej ekonomiky Európskej únie (EÚ) a tvorí takmer 13 % hrubého domáceho produktu (HDP) Španielska.

Madrid 24. januára (TASR) - Španielsky cestovný ruch zaznamenal v minulom roku rekordný počet prenocovaní v hoteloch, a to aj napriek prudkému zvýšeniu cien ubytovania. O nárast sa postarali hostia zo zahraničia, oznámil v stredu španielsky štatistický úrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V roku 2023 počet prenocovaní podľa štatistického úradu dosiahol 347,1 milióna, čo bol nárast o 8,4 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Starší rekord z roku 2019, posledným pred nástupom pandémie ochorenia COVID-19, sa podarilo vlani prekonať o 1,2 %.

Ceny izieb v najobľúbenejších destináciách sa medziročne v priemere zvýšili o 8,5 % a priemerný príjem hotela na obsadenú izbu bol vo výške 112,90 eura.

Počet prenocovaní hostí zo zahraničia sa zvýšil o 12,6 %, čo predstavuje 225 miliónov z celkového počtu pobytov. Vynikali najmä hostia z Veľkej Británie a Nemecka s takmer 58 miliónmi, respektíve 40 miliónmi prenocovaní. S celkovým počtom 45,9 milióna prenocovaní bol vlani najobľúbenejšou španielskou destináciou stredomorský ostrov Mallorca.

Cestovný ruch je dôležitým pilierom štvrtej najväčšej ekonomiky Európskej únie (EÚ) a tvorí takmer 13 % hrubého domáceho produktu (HDP) Španielska. V roku 2022 odvetvie zamestnávalo celkovo viac ako 2,5 milióna ľudí.