Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Španielsko bude musieť poskytnúť Bankii minimálne 9 miliárd eur

Foto: TASR/AP

Premiér Mariano Rajoy sa snaží podporiť bankový sektor a zmierniť obavy trhov o finančné zdravie Španielska.

Madrid 24. mája (TASR) - Španielska vláda bude musieť poskytnúť štvrtej najväčšej banke v krajine - Bankii, finančnú injekciu vo výške minimálne 9 miliárd eur, aby splnila nové pravidlá pre kapitálové rezervy.

Vláda musela tento mesiac problematickú Bankiu čiastočne znárodniť, aby ju zachránila pred pádom. Banka sa totiž výraznou mierou podieľala na financovaní výstavby v krajine počas takzvanej realitnej bubliny. Teraz zápasí s nesplácanými úvermi.

Premiér Mariano Rajoy sa snaží podporiť bankový sektor a zmierniť obavy trhov o finančné zdravie Španielska. Podľa agentúry Standard & Poor's však rozhodnutie o znárodnení "iba odhalilo rastúcu neistotu z budúcnosti štvrtej najväčšej španielskej banky". A agentúra Moody's minulý týždeň znížila úverové ratingy 16 španielskym bankám, pričom dvom najväčším - Banco Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) dokonca zhoršila úverovú známku až o tri stupne.

Kabinet v prvej polovici mája predstavil rozsiahlu reformu bankového sektora, v rámci ktorej vyzval finančné ústavy, aby zvýšili svoje rezervy na pokrytie nesplácaných úverov.

Práve problémy španielskeho bankového sektora, a tiež neschopnosť regionálnych vláda zredukovať svoje deficity a najnovšie aj recesia ekonomiky, veľmi znepokojujú investorov. Obávajú sa, že prípadná záchrana bánk prinúti vládu v Madride, podobne ako v roku 2010 írsky kabinet, požiadať o záchranný úver.