Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Španielsky najvyšší súd pozastavil pokuty pre Apple a Amazon

Ilustračná snímka Foto: TASR

Čaká na výsledok odvolania zo strany technologických gigantov.

Madrid 8. februára (TASR) - Španielsky najvyšší súd pozastavil pokuty vo výške 194 miliónov eur, ktoré v júli uložil miestny protimonopolný úrad spoločnostiam Amazon a Apple, pričom čaká na výsledok odvolania zo strany technologických gigantov. Oznámil to vo štvrtok hovorca Amazonu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Protimonopolný úrad CNMC udelil pokuty obom spoločnostiam za dohodu, ktorá bráni iným predajcom ako Amazon predávať produkty Apple na webových stránkach Amazonu v Španielsku.

Apple dostal pokutu 143,6 milióna eur a Amazon 50,5 milióna eur. Obe spoločnosti v tom čase uviedli, že sa odvolajú.

Rozhodnutie súdu o pozastavení platby je súčasťou odvolacieho procesu, uviedol hovorca Amazonu.

Amazon v júli uviedol, že v dôsledku dohody so spoločnosťou Apple sa zvýšil počet zliav na produkty Apple na webových stránkach Amazonu.

Podľa CNMC zmluva podpísaná oboma spoločnosťami v októbri 2018, ktorá Amazonu udeľuje štatút autorizovaného predajcu Apple na jeho webových stránkach v Španielsku, zahŕňa protikonkurenčné doložky. Tie bránia viac ako 90 % existujúcich maloobchodníkov predávať tovar Apple na trhu Amazonu.

Po uzavretí zmluvy Amazon zredukoval aj prístup maloobchodníkov z Európskej únie so sídlom mimo Španielska k španielskym zákazníkom a obmedzil reklamu, ktorú mohli konkurenti spoločnosti Apple umiestniť na webové stránky Amazonu, uviedol regulátor.

Podobný prípad bol otvorený aj v Taliansku proti týmto dvom spoločnostiam, ale nakoniec bol zamietnutý.