Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Spojené arabské emiráty potvrdili dodržiavanie dohody OPEC+

Logo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Foto: TASR/AP

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Irak majú pritom odhadovanú kombinovanú rezervnú kapacitu 2,5 milióna až 3 milióny barelov ropy denne.

Dubaj 10. marca (TASR) – Spojené arabské emiráty (SAE) vo štvrtok opätovne potvrdili svoj záväzok k dohodám aliancie OPEC+, deň po tom, čo ich veľvyslanec v USA uviedol, že budú naliehať na ropný kartel, aby zvýšil produkciu.

"SAE sa zaviazali dodržiavať dohodu OPEC+ a jej existujúci mechanizmus mesačnej úpravy produkcie," napísal na sociálnej sieti Twitter minister energetiky Suhail al-Mazruí.

"SAE veria v hodnotu, ktorú OPEC+ prináša na trh s ropou," dodal.

Na minulotýždňovom stretnutí aliancie sa 13 členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pod vedením Saudskej Arábie a ich 10 spojencov na čele s Ruskom dohodlo, že sa budú pevne držať svojich plánov a v apríli dodržia existujúce produkčné ciele.

Celá aliancia OPEC+ by tak mala v apríli opäť zvýšiť produkciu len o 400.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne, teda rovnako ako v predchádzajúcich mesiacoch.

Prudký nárast cien ropy a obavy o dodávky z Ruska po jeho invázii na Ukrajinu viedli k výzvam, aby členovia OPEC zvýšili ťažbu. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v utorok (8. 3.) naliehal na producentov z OPEC, aby zvýšili ťažbu a priniesli "úľavu na trh".

Veľvyslanec SAE vo Washingtone Júsif al-Otaiba v stredu (9. 3.) povedal, že jeho krajina podporuje "zvýšenie produkcie a bude povzbudzovať OPEC, aby zvážil vyššiu úroveň produkcie".

Producenti ropy z aliancie OPEC+ sa však snažia postupovať koordinovane, aby sa vyhli cenovej vojne a udržali si kontrolu nad trhom.

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Irak majú pritom odhadovanú kombinovanú rezervnú kapacitu 2,5 milióna až 3 milióny barelov ropy denne.

TASR správu prevzala z agentúry AFP.