Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť Walt Disney zvýšila v 2. kvartáli zisk

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V oblasti zisku, ktorý vzrástol na takmer dvojnásobok, prekonal odhady trhov, v oblasti tržieb však za očakávaniami zaostal.

Burbank 14. mája (TASR) - Zábavný a mediálny koncern Walt Disney oznámil za 2. kvartál svojho obchodného roka zmiešané výsledky. V oblasti zisku, ktorý vzrástol na takmer dvojnásobok, prekonal odhady trhov, v oblasti tržieb však za očakávaniami zaostal.

Spoločnosť informovala, že za 2. štvrťrok obchodného roka 2020/2021, čo predstavuje obdobie od januára do konca marca, zaznamenala čistý zisk 901 miliónov USD (745,80 milióna eur), čo na akciu predstavuje 50 centov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého obchodného roka to znamená rast o 96 %. Zisk sa tak v podstate vrátil na predpandemickú úroveň, keďže v 2. štvrťroku predchádzajúceho obchodného roka klesol o 90 % po tom, ako pandémia nového koronavírusu zatvorila zábavné parky a zasiahla aj výrobu filmov.

Zisk upravený o mimoriadne položky dosiahol na akciu 79 centov. Oproti 2. kvartálu 2019/2020 sa zvýšil o 19 centov a zároveň výrazne prekonal očakávania analytikov oslovených agentúrou Reuters. Tí počítali s poklesom upraveného zisku na 27 centov/akcia.

Na druhej strane, tržby zaznamenali pokles o vyše 13 %. Dosiahli 15,61 miliardy USD, zatiaľ čo pred rokom vykázali 18,03 miliardy USD. Spoločnosť tak zaostala za očakávaniami, keď analytici počítali s miernejším poklesom tržieb na 15,87 miliardy USD.

Na poklese tržieb sa veľkou mierou podieľala divízia Disney Parks, Experiences and Products zahŕňajúca zábavné parky a zážitkové aktivity, ktorú ešte stále ovplyvňuje pandémia nového koronavírusu. Divízia zaznamenala tržby na úrovni 3,18 miliardy USD, čo medziročne predstavuje pokles o 44 %.

Naopak, tržby divízie Disney Media and Entertainment Distribution mierne vzrástli. Dosiahli 12,44 miliardy USD, čo znamená rast o 1 %.

(1 EUR = 1,2081 USD)