Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Spotrebitelia v eurozóne očakávajú spomalenie inflácie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prieskum totiž odhalil, že očakávania spotrebiteľov v prípade vývoja inflácie v nasledujúcich 12 mesiacoch klesli v júli na 3,4 % z 3,9 % pred mesiacom.

Frankfurt nad Mohanom 8. augusta (TASR) - Spotrebitelia v eurozóne očakávajú, že inflácia bude v nasledujúcich mesiacoch a rokoch ďalej klesať, no ostávajú pesimistickí, pokiaľ ide o ich kúpnu silu a ceny nehnuteľností. Ukázal to v utorok prieskum Európskej centrálnej banky (ECB). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Prieskum totiž odhalil, že očakávania spotrebiteľov v prípade vývoja inflácie v nasledujúcich 12 mesiacoch klesli v júli na 3,4 % z 3,9 % pred mesiacom. A trojročné inflačné očakávania sa znížili na 2,3 % z 2,5 %, čím sa priblížili k cieľu ECB na úrovni 2 %.

Najnovšie výsledky prieskumu spotrebiteľských očakávaní sú tak ďalším dôkazom, že doposiaľ najprudšie zvyšovanie úrokových sadzieb ECB začína pomaly prinášať výsledky, pokiaľ ide o infláciu, a bráni, aby sa jej súčasná vysoká miera "zakorenila" v mysliach ľudí.

Prieskum však ukázal, že spotrebitelia naďalej očakávajú spomalenie rastu príjmov v nasledujúcich 12 mesiacoch na 1,2 %, čo je oveľa slabšie tempo ako v prípade inflácie a signalizuje zníženie životnej úrovne a úspor.

Pokiaľ ide o vývoj cien bývania, boli respondenti pesimistickí rovnako ako v uplynulých dvoch rokoch a odhadujú, že v budúcom roku vzrastú o 2,1 %. Názor domácností na bývanie sa zhoršuje v dôsledku očakávaných vyšších sadzieb z hypoték a inflácie, ako aj nižšieho ekonomického rastu.