Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku zrýchlili rast

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Najvýraznejšie sa pod vysokú infláciu podpísali ceny potravín.

Budapešť 8. júla (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Maďarsku zrýchlili rast aj v júni, šiesty mesiac po sebe, pričom tempo rastu dosiahlo najvyššiu úroveň takmer za 24 rokov. TASR o tom informuje na základe správy serveru RTTNews.

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku vzrástli v júni oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 11,7 %. V máji sa medziročne zvýšili o 10,7 %. Rast cien, ktorý bol najvyšší od októbra 1998, tak prekonal aj očakávania analytikov. Tí počítali so zrýchlením inflácie na 11,5 %.

Najvýraznejšie sa pod vysokú infláciu podpísali ceny potravín. Tie sa v Maďarsku zvýšili v júni medziročne o 22,1 %. Ceny alkoholických nápojov a tabakových výrobkov sa zvýšili o 7,3 % a ceny ďalších tovarov vrátane motorových palív zaznamenali rast o 11,6 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku zvýšili v júni o 1,5 %. V máji oproti aprílu vzrástli o 1,7 %.

Ešte výraznejšie prekonala očakávania analytikov jadrová inflácia. Tá dosiahla v júni 13,8 %, pričom ekonómovia počítali s tým, že jadrové spotrebiteľské ceny vzrastú o 13 %. V máji predstavovala 12,2 %.