Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

SPP navrhol zvýšiť ceny plynu pre domácnosti v priemere o 17 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na nákupnú cenu zemného plynu má v súčasnosti negatívny vplyv najmä výmenný kurz amerického dolára a eura.

Bratislava 28. júna (TASR) - Slovenský plynárenský priemysel, a.s., (SPP) predložil 13. júna 2012 Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) návrh na úpravu cien za dodávku plynu pre domácnosti v priemere o 17 %.

"Podľa názoru SPP regulátor svoj výpočet cien pre rok 2012 postavil na nereálnych očakávaniach v oblasti vývoja kurzu amerického dolára a eura a tým umelo znížil regulované ceny plynu," informoval hovorca SPP Peter Bednár.

Dôvodom navrhovanej úpravy cien je podľa neho tiež skutočnosť, že spoločnosť nemala možnosť zohľadniť svoje reálne náklady už od začiatku tohto roku, ako aj neexistencia korekčného faktora v regulačnom rámci. Preto podľa posledných prepočtov SPP hrozí za rok 2012 v regulovanom segmente opäť výrazná strata na úrovni niekoľko desiatok miliónov eur.

Úrad vlády: Nemeckí a francúzski akcionári zneužívajú svoje postavenie v SPP
Nemeckí a francúzski akcionári podľa riaditeľa Tlačového a informačného odboru Úradu vlády (ÚV) SR Erika Tomáša zneužívajú svoje postavenie v Slovenskom plynárenskom priemysle, a.s., (SPP) na predkladanie návrhov na zvyšovanie cien plynu.

"Absolútne ich odmietame, lebo idú proti ľuďom. Ide už o posledný, veríme, že neúspešný pokus, keďže Národná rada SR už schválila novelu Obchodného zákonníka, podľa ktorej o takýchto návrhoch bude opäť rozhodovať valné zhromaždenie podniku, a teda nebude ich možné predkladať bez súhlasu štátu," uviedol ďalej Tomáš v stanovisku ÚV SR v reakcii na dnes medializované informácie ohľadom zámeru SPP zvýšiť cenu plynu pre domácnosti.
Riešenie tohto nepriaznivého stavu, ktorý nie je dlhodobo udržateľný, nie je súčasťou ani predkladaného nového zákona o regulácii. "SPP preto, rovnako ako v minulosti, musí postupovať konzistentne a navrhnúť cenovú úpravu, ktorá odráža reálnu situáciu na trhu," zdôraznil.

Pripomenul, že SPP upozorňuje na nedostatky súčasnej regulačnej metódy dlhodobo a priebežne sa snaží reagovať na vývoj kľúčových trhových faktorov.

Na nákupnú cenu zemného plynu má v súčasnosti negatívny vplyv najmä výmenný kurz amerického dolára a eura.

Cena komodity, s ktorou počítal ÚRSO pre rok 2012, bola značne podhodnotená a SPP reálne nakupuje plyn drahšie ako predpokladal regulačný úrad.

Celkovú cenu plynu ovplyvňuje aj vývoj ostatných nákladov, ktoré by mali byť v cene zahrnuté. ÚRSO nezohľadnil v roku 2011, ako aj v roku 2012, náklady SPP vo výške niekoľko desiatok miliónov eur, čo spôsobilo ďalšie umelé zníženie regulovanej ceny plynu.

Dôležitým parametrom, ktorý ÚRSO odmieta zohľadniť, sú náklady na skladovanie. Z dôvodu, že domácnosti nemajú vyrovnaný odber počas roka, SPP musí plyn skladovať a skladovaciu kapacitu si prenajíma.

"Náklady na prenájom sa ročne pohybujú na úrovni niekoľko desiatok miliónov eur. ÚRSO uznal SPP náklady na skladovanie v sume 0 eur," dodal hovorca SPP.