Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári: Zaplavených je vyše 23.000 hektárov polí

Na snímke rozmočená pôda pri Vajnoroch v Bratislave 24. januára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Niektorí poľnohospodári z dôvodu ťažkej dostupnosti do terénu svoje hlásenia ešte poisťovni ani neodoslali.

Bratislava 24. januára (TASR) - Poľnohospodári na Slovensku doteraz evidujú vyše 23.000 hektárov (ha) zaplavených polí, škody odhadujú na takmer 13,5 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Pripomenula, že SPPK v predchádzajúcich dňoch vyzvala všetky svoje regionálne komory na monitoring prvých škôd po intenzívnych zrážkach spadnutých za ostatné dva mesiace. "Rozloha zaplavenej a podmočenej ornej pôdy je na výmere viac ako 23.000 hektárov. Najviac utrpela pšenica ozimná na takmer 9000 hektároch. Zatiaľ odhadujeme straty na asi 13,5 milióna eur. Tie najvyššie sú na juhozápade Slovenska," spresnil predseda SPPK Emil Macho.

"V prípade väčšiny poškodených porastov bude oslabená regeneračná schopnosť plodín a v jarnom období môžeme predpokladať aj zvýšený výskyt hubovitých chorôb," upozornil Jakub Mankovecký zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Časť ozimín, ktoré sú dnes pod vodou, budú podľa neho poľnohospodári vyorávať. Otázne je však aj založenie jarín.

SPPK podľa Holéciovej navrhuje Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR spustiť celoslovenský monitoring škôd. "Na základe názorov našich poľnohospodárov v regióne, rozlohy zaplavenej pôdy a výšky škôd bude dôležitá aj spoločná odborná diskusia medzi SPPK, vedením ministerstva a Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) ohľadom plnenia zákonných povinností poľnohospodára - teda žiadateľa o priame platby, akým spôsobom má v ďalších týždňoch hospodáriť na zaplavenej a podmočenej pôde, ak chce mať nárok na podpory z európskych a národných zdrojov," dodala agrokomora.

Holéciová dodala, že poľnohospodári si úrodu voči škodám spôsobených zaplavením môžu poistiť. Agra Poisťovňa, ktorá pestovateľom poskytuje poistenie úrody, už eviduje desiatky škodových hlásení. Niektorí poľnohospodári z dôvodu ťažkej dostupnosti do terénu svoje hlásenia ešte poisťovni ani neodoslali.