Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Žatva je prakticky ukončená vo všetkých regiónoch Slovenska

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Tvorbu úrody tento rok nepriaznivo ovplyvnilo sucho počas vegetačného obdobia. Úrody boli veľmi kolísavé, v závislosti od lokálnych zrážok.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Žatva je prakticky ukončená vo všetkých regiónoch Slovenska. Poľnohospodári aktuálne pripravujú pôdu pod oziminy a začína sa aj zber jesenných plodín. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová

"Tvorbu úrod a zberové práce v tomto roku ovplyvnili výkyvy počasia a premnožená poľovná zver. Aprílové a májové mrazy spôsobili výrazné škody v rastlinnej výrobe, ale aj sadovníctve a vinohradníctve," priblížila.

Tvorbu úrod podľa nej nepriaznivo ovplyvnilo sucho počas vegetačného obdobia. Úrody boli veľmi kolísavé, v závislosti od lokálnych zrážok, čo v konečnom dôsledku vidieť aj na  kvalite pozberanej úrody. "V dôsledku výnimočného suchého počasia niektoré subjekty majú až tak vysoký výpadok produkcie, že ich ďalšia existencia je ohrozená z dôvodu vysokého finančného výpadku na tržbách," dodala hovorkyňa SPPK.