Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Správu núdzových zásob ropy prevezme nová agentúra

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Právnu normu pripravila Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) a parlamentu ju predniesol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Bratislava 16. júla (TASR) – Správu núdzových zásob ropy v SR prevezme novozriadená Agentúra pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov. Bude spravovať zásoby ropy namiesto Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR). Vyplýva to zo zákona o núdzových zásobách ropy, ktorý dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Právnu normu pripravila Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) a parlamentu ju predniesol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Dôvodom na takúto úpravu je snaha získať viac peňazí do rozpočtu. Agentúru má založiť vo forme záujmového združenia právnických osôb SŠHR, prípadne právnická osoba, v ktorej má táto organizácia majetkovú účasť a ktorá je pod priamou alebo nepriamou kontrolou štátu. "Predpokladá sa, že agentúru založí spoločný podnik správy rezerv a spoločnosti Transpetrol, ktorý vznikne za účelom agregovania skladovacích kapacít," konštatuje zákon.

Dôvodom na takúto zmenu je, že súčasný model správy núdzových zásob nadmerne zaťažuje štátny rozpočet. "Vynaložené náklady na zabezpečenie núdzových zásob je možné vnímať ako "zmrazené", pretože tieto finančné prostriedky nie je možné použiť na realizáciu rozvojových zámerov vlády SR," upozornili predkladatelia v dôvodovej správe. Odhadujú pritom, že presunom núdzových zásob na špecializovanú agentúru by mohol štát do roku 2016 získať dodatočných 480 miliónov eur, z toho 320 miliónov eur už v budúcom roku.

Poslanci Národnej rady (NR) SR k právnej norme schválili aj pozmeňujúci návrh opozičného poslanca Igora Matoviča (OĽaNO). Ním sa zo zákona odstraňuje pôvodne plánovaná výnimka, podľa ktorej sa mohla obmena alebo zámena akýchkoľvek štátnych rezerv uskutočňovať mimo zákona o verejnom obstarávaní.

Opozícia právnu normu vo všeobecnosti kritizovala, vidí v nej pripravovanú privatizáciu núdzových zásob ropy, pričom však nie sú jasne stanovené pravidlá tohto procesu. "Pripravili ste si legislatívnu pôdu na privatizáciu zásob ropy a ropných výrobkov. Ja proti privatizácii nič nemám, rád by som vás za to pochválil, akurát je potrebné pomenovať veci pravým menom," vyhlásil v rozprave k zákonu exminister hospodárstva Juraj Miškov (nezaradený).