Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

SSD neplánuje počas vianočných sviatkov žiadne odstávky elektriny

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Energetici odporúčajú v prípade poruchy na ich strane počkať niekoľko minút, či nedôjde k obnoveniu dodávky.

Žilina 21. decembra (TASR) – Energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) nezrealizujú do 8. januára 2023 žiadne plánované odstávky elektriny. Podľa hovorcu spoločnosti Miroslava Gejdoša chcú počas vianočného obdobia prispieť k čo najväčšiemu pohodliu obyvateľov stredného Slovenska.

"Prevádzka a rozvoj distribučnej siete si vyžadujú množstvo aktivít, pri ktorých musíme na nevyhnutný čas odberateľom obmedzovať dodávku elektriny. Počas kalendárneho roka toho musíme postíhať tak veľa, že si nemôžeme dovoliť nasmerovať odstávky len na niektoré mesiace. Jedinou výnimkou sú Vianoce, keď nerealizujeme žiadne plánované odstávky," vysvetlil riaditeľ divízie prevádzka a údržba energetických zariadení SSD Radomír Rajčáni.

Hovorca spoločnosti zdôraznil, že opatrenia sa týkajú výlučne plánovaných odstávok. "Poruchy a výpadky nedokážeme predpovedať ani ovplyvniť. V tomto ohľade sa však režim energetikov nijako nemení. Operatívny dispečing zabezpečuje plynulú distribúciu elektriny nepretržite. V nonstop prevádzke zostáva aj poruchová linka a pohotovostné tímy údržbárov," priblížil Gejdoš.

Zdôraznil, že ak v tomto období dôjde k prerušeniu dodávky elektriny, pôjde o výnimočnú situáciu, teda poruchu. "V takom prípade by sa mal odberateľ najprv uistiť, či nemá problém len sa svojom odbernom mieste. Napríklad vypnutý istič alebo poškodenú elektroinštaláciu," podotkol.

Energetici odporúčajú v prípade poruchy na ich strane počkať niekoľko minút, či nedôjde k obnoveniu dodávky. "Ak výpadok pretrváva, je potrebné kontaktovať poruchovú linku. Obyvateľov však prosíme, aby ju nepreťažovali v prípade kalamity a následných veľkoplošných výpadkov. Vtedy robíme všetko, čo je v našich silách, ale nedokážeme vybaviť tisícky prichádzajúcich hovorov. Treba nechať priestor najzávažnejším incidentom, keď ide o život, zdravie alebo veľkú materiálnu škodu," vyzval odberateľov zo stredného Slovenska riaditeľ sekcie dispečingy Július Bodor.