Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Štatistika: Priemyselná produkcia v decembri pokračovala v raste

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Najviac sa na celkovom raste produkcie podieľala zvýšená výroba strojov a zariadení (o 17,4 %), ktorá už jedenásty mesiac v rade pokračovala v dvojcifernom raste.

Bratislava 10. februára (TASR) - Priemyselná produkcia v decembri 2021 druhý mesiac pokračovala v raste, bola medziročne vyššia o 8,9 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v decembri 2021 oproti novembru 2021 zvýšila o 0,8 %. Priemysel vlani rástol najdynamickejšie za posledné desaťročie, oproti roku 2019 si však polepšil len o 0,3 %. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemyselná produkcia v roku 2021 medziročne vzrástla o 10,4 %, a tak dosiahla najvýraznejší rast za posledných desať rokov. Tento rast tak vykompenzoval prepad v predchádzajúcom roku 2020, keď priemysel znížil výkon o 9 %. V súhrne za rok 2021 bolo v pluse až 13 z 15 jeho odvetví.

Priemyselná produkcia na konci roka druhý mesiac pokračovala v raste, v decembri bola medziročne vyššia o 8,9 %. Najviac sa na celkovom raste produkcie podieľala zvýšená výroba strojov a zariadení (o 17,4 %), ktorá už jedenásty mesiac v rade pokračovala v dvojcifernom raste. Na konci roka sa po štyroch mesiacoch poklesu zvýšila aj výroba dopravných prostriedkov (o 6 %), ktorá sa tak snažila dohnať výpadky výroby z predchádzajúcich mesiacov.